Medewerkers UMC Utrecht laten snor staan tegen prostaatkanker

Deze heren laten de komende maand hun snor staan
Deze heren laten de komende maand hun snor staan © UMC Utrecht
UTRECHT - Het UMC Utrecht begint vandaag met een actie om geld in te zamelen voor behandelingen tegen prostaatkanker. Deze maand laten medewerkers van het Utrechtse ziekenhuis hun snor staan en mensen kunnen daarvoor geld doneren.
Naast geld ophalen voor onderzoek naar prostaatkanker is het doel van de actie ook aandacht vragen voor de ziekte. Het geld dat door het ziekenhuis wordt opgehaald, gaat naar een nieuwe behandeling van de kankersoort, die is ontwikkeld door het UMC Utrecht.
Bij deze behandeling wordt er geopereerd zonder te snijden. Bij de patiënt wordt radioactief materiaal ingespoten. Marnix Lam, hoogleraar Nucleaire Geneeskunde, legt uit hoe het werkt: "In het materiaal zit een eiwit dat heel specifiek een weg kan vinden naar de prostaatkankercel. De kankercel eet als een soort Pacman dat eiwit op en omdat we het eiwit radioactief hebben gemaakt, kunnen we de prostaatkankercel daarmee van binnenuit kapot maken."
Met de behandeling kan het leven van uitbehandelde patiënten met prostaatkanker verlengd worden. Op dit moment worden alleen mannen met uitgezaaide prostaatkanker ermee behandeld. Als aangetoond kan worden dat het echt werkt, wil het ziekenhuis ook mannen behandelen bij wie de tumor niet is uitgezaaid. "We willen het vroeger gaan toepassen, in een stadium waar de prostaatkanker nog heel beperkt is", zegt Lam. "Op die manier proberen we op een gegeven moment genezend te gaan zijn."
Om dat te doen is er geld nodig en dat wordt deze maand opgehaald met de snorren-actie. Mensen die willen doneren kunnen dat doen via de speciale website.
Gesprek met hoogleraar die meer verteld over de actie en de behandeling van prostaatkanker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.