Rechter laat Stintverbod ongewijzigd

Veel belangstellenden bij de Utrechtse rechtbank
Veel belangstellenden bij de Utrechtse rechtbank © RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
UTRECHT/BILTHOVEN - De Stint komt voorlopig niet meer terug op de openbare weg. Dat heeft de rechter in Utrecht vandaag besloten in een kort geding over de elektrische bolderkar. Volgens de rechtbank heeft de minister terecht besloten om de Stint van de weg te halen, nadat duidelijk was geworden dat er technische problemen waren, die al eerder voor incidenten hadden gezorgd.
Een gastouder in Almere had het kort geding aangespannen om het voertuigje weer te kunnen gebruiken voor het vervoer van kinderen. Het gebruik van de Stint op de openbare weg werd verboden na een botsing met een trein op een overweg in Oss. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven en raakten de bestuurster en een ander kind zwaargewond.
Sinds een fataal ongeluk in Oss mogen Stints de weg niet meer op.
Sinds een fataal ongeluk in Oss mogen Stints de weg niet meer op. © RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof

GASHENDEL

Een verkennend onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat door een technisch mankement Stints plotseling op volle snelheid kunnen gaan rijden. De gashendel terugdraaien heeft dan geen effect meer en de handrem is niet krachtig genoeg om het voertuig te stoppen. De rechter oordeelt dat de verkeersveiligheid in het geding is en dat de minister de Stint van de weg mocht halen tot het onderzoek is afgerond.
De uitspraak werd bijgewoond door vijfentwintig medewerkers van fabrikant Stintum en directeur Edwin Renzen. Ze wilden nog een keer samenkomen, nu het Bilthovense bedrijf door een dreigend faillissement is stilgelegd. "En we hebben toch niks te doen", verwoordde een van hen de frustratie vooraf.

KNUTSELWERKJES

Het vonnis leidde tot teleurstelling, maar directeur Renzen was ook trots. In de rechtbank waren twee zalen gereserveerd voor medewerkers van kinderdagverblijven, die het besluit van de rechter zelf wilden horen. Kinderen verrasten Renzen na afloop met tekeningen en zelfgemaakte presentjes. "Er waren knutselwerkjes van boterkuipjes met wieltjes eraan en een soort Stint-stuurtje erop", zei hij tegen RTV Utrecht. "Ik ben misschien een beetje een weke lul, maar dat vind ik dan mooi."
Renzen zei eerder dat de ondergang van zijn bedrijf een direct gevolg is van het verbod dat het ministerie heeft ingesteld. Of de Stint later nog mag terugkeren op de openbare weg moet onderzoek uitwijzen. De rechter maant de minister om daar haast mee te maken, om de betrokken partijen niet langer dan nodig in onzekerheid te laten zitten.
Stint keert voorlopig niet terug op de weg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.