Universiteit Utrecht wil af van korte tijdelijke contracten

© RTV Utrecht
UTRECHT - Werknemers met een tijdelijk contract hebben last van de onzekerheid over hun baan. Dat zorgt voor werkdruk en stress, zegt de Universiteit Utrecht. Tijdelijke docenten krijgen daarom vanaf volgend jaar een contract voor vier jaar. "We willen af van hele korte en kleine contracten, die vooral worden ingezet voor onderwijs."
"Het gaat om tijdelijke contracten voor tijdelijke docenten", vertelt woordvoerder Maarten Post. "Nu is het zo dat een deel van die docenten een heel klein contract hebben, bijvoorbeeld van 0,1 fte, voor een half jaar. Voor deze groep - die ook geen onderzoek doet - willen we terug naar contracten van minimaal 0,7 fte, voor vier jaar en met tien procent ontwikkeltijd."
De universiteit doet het vanwege de onzekerheid voor de werknemers, die stress oplevert. Maar dat is niet het enige: "Ook voor de groep die telkens weer mensen moeten inwerken. Als iemand maar een half jaar in dienst is, moet je wel heel vaak mensen inwerken, dat kost veel extra tijd."
Daarnaast hoopt de universiteit alle tijdelijke medewerkers een vliegende start van hun carrière te bieden: "Het idee is, mede omdat ze nu die ontwikkeltijd krijgen, dat ze na afloop van die tijdelijke baan, een hele mooie bagage hebben, een springplank, om ook elders een mooie carrière voort te zetten."
Aan de UU werken zo'n 350 tijdelijke docenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.