Ongrijpbare das dwarsboomt bouwproject Soesterberg

De vangren rondom de hoofdburcht van de das.
De vangren rondom de hoofdburcht van de das. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
SOESTERBERG - Dat dassen sluwe dieren zijn, wisten we al. Maar dat een das er in slaagt uit handen te blijven van de dassenvangers en zo mogelijk een heel bouwproject tegenhoudt? Dat is bijzonder. Het dreigt te gebeuren op landgoed De Oude Tempel in Soesterberg. Een eenzame das laat zich maar niet vangen, hoe goed er ook gezocht wordt.
Plannen voor een nieuwbouwwijk in Soesterberg staan hierdoor op losse schroeven. Er moeten huizen worden gebouwd, maar in het gebied leven dassen. Omdat dit beschermde dieren zijn, kan er pas gebouwd worden als de beesten verhuisd zijn naar een nieuw leefgebied bij Rhenen. Eind september waren er nog twee over. De een is toen gevangen, de ander weet de medewerkers van Stichting Das&Boom om de tuin te leiden. "Dassen verrassen je altijd weer", zegt Bert Hesse van de stichting. En de tijd dringt, na 1 december mogen er geen dassen meer worden gevangen. De eerste mogelijkheid is dan weer over iets minder dan een jaar.
Om de das te vangen werden speciale kooien rondom de dassenburchten gebouwd, zogenoemde vangrennen. Die moeten de vangst van de das makkelijker maken. "De ren rond de hoofdburcht is eind september gebouwd. Er zit een opening aan de zijkant waar de das in kan. Als hij gewend is aan de ren, kunnen we de vangkooi er neerzetten. Als hij ook aan die kooi gewend is, zetten we die in werking en kan de das gevangen worden", zo legt Hesse uit.
Dassen verrassen je altijd weer!
Bert Hesse, Stichting Das&Boom
Maar tot nu toe nog geen spoor van de eigenwijze das. En er zijn meer moeilijkheden waar de stichting rekening mee moet houden. "Het terrein is niet volledig afgesloten, dus de das kan ook buiten dit gebied zitten. Bovendien kan de geur van de das andere dassen aantrekken. Dit proberen we te voorkomen door meer open plekken te maken en zo het gebied onaantrekkelijker te maken."
Hesse denkt dat de woonwijk niet noodzakelijk afgeblazen hoeven te worden als de das niet wordt opgespoord. "Bouwplannen ontstaan niet in een enkele dag. In de tussentijd heb je voldoende tijd om de dieren op een goede manier te laten samengaan met woningbouw door bijvoorbeeld kleine aanpassingen. Dassen kunnen bijvoorbeeld tijdenlang in dezelfde burcht zitten. Ook zou je voldoende tijd moeten hebben om ze te kunnen verhuizen."
Maar dan zal het diertje toch eerst gevangen moeten worden. Misschien dat er later vandaag een doorbraak komt, de groep gaat dan een plek verkennen waar misschien sporen te vinden zijn. Want het dier zelf spotten, dat zal de stichting nu niet lukken. "Het is uitgesloten dat we de das zien, het is namelijk een nachtdier."
Mocht de das uiteindelijk toch worden verhuisd, dan nog is de bouw van de wijk niet zeker. Lokale partijen Ons Soesterberg, Democraten Soest Natuurlijk en GroenLinks stuurden in augustus nog een brandbrief naar het college waarin verzocht werd de werkzaamheden op het landgoed te stoppen. Ook lopen er nog verschillende procedures bij de Raad van State.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.