Nibud wil strengere procedures bij afsluiten lening

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het Nibud pleit voor uitgebreidere controles voordat iemand een lening kan afsluiten, ook als het gaat om kleinere bedragen. Volgens het instituut voor budgetvoorlichting moet zo voorkomen worden dat mensen in de problemen komen door een lening.
Bij het afsluiten van een persoonlijke lening wordt nu al gecontroleerd of mensen de maandlasten van de lening wel kunnen bekijken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het inkomen, de samenstelling van een gezin en andere betalingsverplichtingen.

CREDITCARD OF TELEFOON OP AFBETALING

Het Nibud vindt dat zo'n controle ook bij andere leningen moet gebeuren. Volgens het Utrechtse instituut lopen mensen vooral betaalachterstanden op bij leningen van bedragen tussen de 250 en 1.000 euro. Terwijl juist bij deze kredieten veel minder uitgebreid gecontroleerd wordt of iemand het geld wel kan terugbetalen.
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft momenteel wel een zogeheten consumptief kredietproduct. Hier valt bijvoorbeeld een doorlopende rekening onder, maar ook een creditcard of een telefoon op afbetaling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.