Utrecht start proef tegen fietsoverlast met elektrisch bord op Vismarkt

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft twee camera's en een elektrisch bord geïnstalleerd om de overlast van fietsers op de Vismarkt tegen te gaan. Fietsers en voetgangers worden anoniem gefilmd om zo de verkeersdrukte in kaart te brengen.
"Veel mensen vinden het fijn om langs de gracht te fietsen, maar het wordt steeds drukker. Dus we moeten zien hoe we dat ook in de toekomst mogelijk kunnen blijven maken", vertelt Herman van Vuren, projectleider van de gemeente Utrecht.
Afhankelijk van de geregistreerde drukte in de straat, kan er op het elektrische LED-bord aan fietsers gevraagd worden af te stappen.

TWIJFEL OVER PLAN

De wijkraad is blij dat de gemeente stappen onderneemt, maar heeft een hard hoofd in deze oplossing. "Het zijn fietsers, hè. Als je in de stad kijkt, fietsen ze tegen de richting in en daar wordt niets aan gedaan. Er is geen toezicht of handhaving. Men weet dat en dan kun je overal ongestoord fietsen, zonder dat er iets gebeurt", stelt Hans Dortmond van Wijkraad Binnenstad.
Ook de ondernemers in de straat vinden het goed dat de gemeente iets aan de drukte wil doen, maar geloven niet dat het elektrische bord uitkomst biedt. "Uiteindelijk is het beter als fietsers hier helemaal verboden worden. Fietsers en voetgangers zien elkaar niet altijd", vindt ondernemer Caspar Koot.
Collega-ondernemer Robert Gout valt hem bij. "Ze kunnen hier beter barricades neerzetten, zodat fietsers echt moeten afstappen. Anders zie ik er eigenlijk geen brood in."
De proef van de gemeente duurt twee weken. Daarna worden de resultaten geëvalueerd en in het eerste kwartaal van 2019 bekend gemaakt.
Proef tegen fietsoverlast op Utrechtse Vismarkt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.