Amersfoort stopt met bomenkap Nimmerdor

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - Amersfoort stopt definitief met het kappen van Amerikaanse eiken in bosgebied Nimmerdor. Deze eik is een dominante boomsoort en geeft geen ruimte aan ander groen. Daarom kapte de gemeente ze jarenlang. Maar na een grondige evaluatie blijkt dat dat helemaal niet nodig is.
De gemeente kiest er nu voor om te bomen te laten staan en vervolgens te beheren. Volgens wethouder Kees Kraanen gaan ze dit doen door "de beuk erin te gooien". "We gaan beukenbomen planten. Beuken verdringen van nature de eikenbomen. Dat vinden wij beter dan bomen kappen." 
Toch werd in 2015 besloten om eikenbomen in Nimmerdor te kappen. Er gingen er ook daadwerkelijk meerdere tegen de vlakte. De vraag rijst nu of die bomen onnodig en onterecht gekapt zijn. Kraanen vindt van niet: "Het beleid was in het verleden om exotische bomen uit het bos te weren en ze actief weg te halen. Alleen hebben we nu nieuwe inzichten gekregen en die zeggen ons dat we ze ook kunnen beheren. Dan moet je ook manmoedig durven zeggen: we gaan het anders doen."
De gemeente Amersfoort maakt bij het beheren van bos Nimmerdor gebuik van vrijwilligers. Die trekken iedere zaterdagochtend het bos in om nieuwe scheuten van de eik weg te halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.