De aannemer is bekend: restauratie Domtoren gaat van start

© RTV Utrecht
UTRECHT - Aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught gaat de ingrijpende restauratie van de Domtoren uitvoeren. Dat heeft de gemeente Utrecht bekendgemaakt. De grote opknapklus kan daarmee van start gaan.
De aannemer is een bekende naam: het bedrijf doet ook de restauratie van de Utrechtse Domkerk. Volgens de gemeente kwam Nico de Bont als beste partij voor de klus uit de bus. Het bedrijf had het laagste inschrijfbedrag en de hoogste kwaliteitsscore.
De gemeente had vijf partijen gevraagd om met een voorstel te komen. Drie van hen deden dat ook uiteindelijk. Bij het beoordelen van de plannen keek de gemeente onder meer naar de visie van de bedrijven op de restauratie. Ook werd gekeken naar hoe de bedrijven de restauratie wilden aanpakken en hun duurzaamheidsambitie.
Nico de Bont BV begint direct met de voorbereidingen van de klus. Daarna volgt het bouwen van een steiger om de Domtoren.

MILJOENENPROJECT

De kerktoren werd in 1975 voor het laatst grondig gerestaureerd en daarom is het gebouw toe aan een opknapbeurt. Volgens de gemeente moet er veel aan het 112 meter hoge gebouw gebeuren. Veel bak- en natuursteen moet gerestaureerd of vervangen worden.
Het meeste werk vindt straks plaats in de lantaarn. Dit is het deel van de toren tussen 70 en 95 meter hoogte. Dit gedeelte bevat veel cultuurhistorisch materiaal dat stamt uit 1382, de originele bouwtijd.
Voor de totale klus is ruim 37 miljoen euro nodig. De gemeente verwacht dat de restauratie zo'n vijf jaar duurt. Daarna moet de Domtoren er weer vijftig jaar tegenaan kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.