ANBO noemt dreigende tekorten op thuiszorg 'schrijnend'

PROVINCIE UTRECHT - De ANBO maakt zich zorgen over de toekomst van de thuiszorg. Dat zegt directeur Liane de Haan van de ouderenorganisatie in een reactie op het nieuws dat bij de helft van de Utrechtse gemeenten dit jaar een tekort dreigt op de Wmo.
"En dat is heel schrijnend, want het betekent dat in sommige gemeentes mensen straks geen hulp en ondersteuning meer kunnen ontvangen", zegt De Haan.

TEKORTEN OP HULP EN ONDERSTEUNING

Uit de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, wordt onder meer de huishoudelijke hulp betaald. Maar het gaat bijvoorbeeld ook om het krijgen van een rollator of dagbesteding. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor deze zorg, ze krijgen daar geld voor van het Rijk.
Uit onderzoek van RTV Utrecht blijkt dat in veel gemeenten tekorten dreigen. Ze zeggen dat het te maken heeft met de stijgende tarieven in de thuiszorg en de groeiende groep ouderen die een beroep doet op de zorg.

GEMEENTEN GAAN SCHRAPPEN

"We waarschuwden al dat er tekorten zouden gaan komen", zegt De Haan. Toch is ze geschrokken dat het nu al zo ver is. "Dit betekent voor ouderen dat ze wellicht in hun gemeente minder hulp en ondersteuning kunnen krijgen."
Volgens De Haan zie je in sommige gemeentes nu al dat er geschrapt wordt. Daar wordt bijvoorbeeld bezuinigd op welzijn of dagbesteding. Onderdelen die volgens de ouderenbond juist van groot belang zijn.

NIET BEZUINIGEN MAAR INNOVEREN

De Haan pleit voor innovatie in plaats van bezuinigen. En oog voor de mensen die de zorg het hardst nodig hebben. "We vergrijzen met elkaar, er komen steeds meer ouderen en er is een steeds grotere zorgvraag. Dat betekent dat we moeten gaan kijken naar een oplossing die in ieder geval kwetsbare mensen voldoende zorg kan bieden."
"Gemeentes moeten veel meer kijken naar innovatieve oplossingen en investeren in preventie en welzijn. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Er wordt nog veel te weinig samengewerkt met andere organisaties die echt een oplossing kunnen bieden in het efficiënter regelen van de hulp en ondersteuning en het ook goedkoper kunnen doen."

KAART

Wilt u weten hoe het staat met de Wmo? Kijk dan op deze digitale kaart.
De ANBO maakt zich zorgen over de dreigende tekorten op de thuiszorg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.