Pyramide van Austerlitz gaat gebukt onder droogte en wordt opgeknapt

© RTV Utrecht
WOUDENBERG - De droge zomer heeft de Pyramide van Austerlitz geen goed gedaan. Het 36 meter hoge monument dat ooit voor Napoleon werd gebouwd moet daarom worden opgeknapt. De piramide bestaat uit grasplaggen en zand en dat kan niet goed tegen extremere weersomstandigheden.
"Het platform is stabiel, maar je ziet dat het aardedeel van het monument wegzakt", vertelt Hester Hinrichs van Landschap Erfgoed Utrecht. "Hier is gewoon een groot gat ontstaan omdat het zand is weggezakt", wijzend naar de ruimte tussen de reling en de eerste grasplag bovenop de piramide.
Onderhoud was al gepland, maar de droge zomer heeft z'n sporen nagelaten: "Een aantal jaren is er veel schade geweest door hevige regenval. Dan heb je te veel water. Iedereen weet wat het weer afgelopen voorjaar heeft gedaan en wat dat doet met je tuin en beplanting. Datzelfde effect heb je hier ook."
De Pyramide van Austerlitz.
De Pyramide van Austerlitz. © RTV Utrecht

EERDER ONDERHOUD

In 2001 was de piramide ook al in slechte staat en na een renovatie zakten er delen van het monument weer in. Een structurele oplossing ontbrak, maar renoveren was noodzakelijk. Een paar jaar later ging het weer mis en werd de wand met 410 palen gestabiliseerd. Maar door de nieuwe verzakkingen komen die langzaam weer in zicht.
"Het is een levend monument, dat is eigenlijk precies wat het is. Dat hoort dus ook historisch gezien bij het monument", aldus Hinrichs. Hoeveel de renovatie gaat kosten, wil Landschap Erfgoed Utrecht niet zeggen, maar het kan bekostigd worden uit eigen kas.
Volgende week start de aannemer met de opknapbeurt.
Pyramide van Austerlitz gaat gebukt onder droogte en wordt opgeknapt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.