Stedin: Aardgas in nieuwbouwwoningen onaanvaardbaar

WIJK BIJ DUURSTEDE - Projectontwikkelaars en bouwers moeten geen huizen meer met aardgas opleveren. Dat vindt netbeheerder Stedin, met ruim 2,2 miljoen klanten in de provincies Utrecht en Zuid-Holland.
Per 1 juli hoeven nieuwe huizen geen aardgasaansluiting meer te hebben. Toch worden er nog duizenden huizen met zo'n aansluiting opgeleverd. Stedin vindt dat onbestaanbaar.
"Het is niet uit te leggen dat er miljoenen geïnvesteerd worden om bestaande woningen van het aardgas af te krijgen, terwijl er tegelijkertijd nog woningen met een gasaansluiting worden bijgebouwd", zegt David Peters van Stedin.

WIJK BIJ DUURSTEDE

Toch zijn er steden waar het wél goed gaat, zoals in Wijk bij Duurstede. Daar was vorig jaar 97 procent van de nieuwe woningen aardgasvrij. Spijkenisse spant de kroon met 100 procent. In de provincies Utrecht en Zuid-Holland wordt in 56 procent van alle nieuwbouwprojecten geen aardgasaansluiting meer gevraagd.
Nieuwbouwprojecten waar voor 1 juli 2018 een omgevingsvergunning voor is aangevraagd, mogen nog wel met aardgas worden verwarmd. Die vergunningen zijn onbeperkt geldig. Het is onduidelijk hoeveel huizen er nog gebouwd mogen worden met gas.
"Het kan nog enkele jaren kan duren voordat 100 procent van de nieuwbouw toekomstbestendig wordt gebouwd", zegt Peters. De netbeheerder heeft met gemeenten en provincies afspraken gemaakt om met ontwikkelaars en bouwers in gesprek te gaan om vrijwillig af te zien van het recht op aardgas. "Er valt nog veel in te halen", stelt Peters.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.