Filmtheater 't Hoogt verhuist van binnenstad naar Werkspoorkwartier

© Waltmann Bedrijfshuisvesting
UTRECHT - Filmtheater 't Hoogt gaat aan het einde van dit jaar sluiten. Tot en met 30 december kun je nog naar de huidige locatie. Daarna gaat 't Hoogt een jaar lang 'on tour' en worden er op verschillende locaties in Utrecht films vertoond. In 2020 verhuist 't Hoogt naar het Werkspoorkwartier.
De nieuwe eigenaar gaat de panden aan het Hoogt verbouwen tot appartementen. Het gebouw aan de Slachtstraat wordt verkocht. Dat is top op heden nog niet gelukt omdat de erfpacht opnieuw bepaald moet worden, laat directeur Rianne Brouwers weten.

ON TOUR

Het is niet gelukt om vanaf 2019 een vaste zaal te vinden waar 't Hoogt in terecht kan. Daarom is 't Hoogt on Tour in het leven geroepen. Een jaar lang gaat het filmtheater op verschillende plekken films vertonen en andere evenementen organiseren, zonder vaste basis. "Dit jaar hebben we al een paar evenementen gehad", zegt Brouwers. "Nu we geen vaste plek hebben, is het een mooie kans om dat op andere plekken ook te doen. We komen langs in Overvecht en zijn nog in gesprek over Zuilen. Ook de openluchtbioscoop willen we graag weer organiseren."
Mensen reageerden op Facebook met traantjes
Rianne Brouwers
Dat is best dubbel, vindt Brouwers: "Er heerst een gezonde spanning omdat we niet kunnen voorspellen hoe het gaat volgend jaar. We zien tegelijkertijd mooie kansen om nieuwe projecten te ontwikkelen. Maar het is heel anders dan wat we nu doen en dat moet zich echt ontwikkelen."
"In eerste instantie voelde het allemaal heel gedwongen: we moeten hier weg en dan ook nog de binnenstad uit", vervolgt ze. "Maar nu draait het allemaal om. Het is echt een mooie uitdaging om nieuwe plannen te maken en verder te denken dat we in eerste instantie deden. Ik krijg er wel heel veel zin in, ook nu weer door er over te praten".

DUBBEL GEVOEL

De komende twee maanden gaat Brouwers nog genieten van het pand in de binnenstad. "Toen we bekendmaakten dat we gingen verhuizen, kregen wij op Facebook allemaal reacties met traantjes en mensen die zeiden dat ze het ontzettend jammer vonden. En dat is het ook. Het is een periode die je afsluit en dat is heel raar. Een dubbel gevoel want het kon ook niet langer op deze plek. Er zijn geen goede geluidsisolatie en het is slecht toegankelijk voor mindervaliden. Dus het is goed dat we gaan, maar tegelijkertijd ook heel verdrietig."
Op zondag 30 december worden de laatste films vertoond in het huidige pand. De avond ervoor, op 29 december, is er een afscheidsfeest. Iedereen is welkom, laat Brouwer weten. "Het is een laatste kans om nog in 't Hoogt te zijn zoals het nu is. De eerste film die hier ooit gedraaid heeft, is ook als laatste film te zien. Bezoekers kunnen achter de schermen kijken en onder het genot van een biertje herinneringen ophalen. En natuurlijk proosten op de toekomst."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.