5 en 6 jaar cel geëist voor gewelddadige overval op Mikropakket in De Bilt

© Menno Bausch
DE BILT/VLEUTEN - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vijf en zes jaar celstraf geëist tegen twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een transportbedrijf in De Bilt, twee jaar geleden.
Bij die overval werd het personeel van transportbedrijf Mikropakket midden in de nacht overvallen door gewapende mannen. Het personeel werd bedreigd en vastgebonden. Ze stonden volgens het OM doodsangsten uit. De overvallers gingen er daarna vandoor met onder meer 2,1 miljoen euro aan kostbare horloges en tientallen identiteitsbewijzen.

HASSAN M EN AYOUB A

De hoogste straf werd geëist tegen de 41-jarige Hassan M. Volgens het OM was hij één van de gewapende overvallers. Bij de eis van zes jaar gevangenisstraf, is ook meegewogen dat de man een lang strafblad heeft.
De 24-jarige Ayoub A. uit Vleuten hoorde vijf jaar tegen zich eisen. Hij was die nacht aan het werk bij het transportbedrijf. Volgens het OM heeft hij van binnenuit meegewerkt aan de overval. Het wordt hem extra aangerekend dat zijn collega's hem vertrouwden.

INSIDE JOB

Volgens het OM was er sprake van een 'inside job', waarbij Ayoub A. een belangrijke rol speelde. Op de avond van de overval zou hij voortdurend contact gehad hebben met zijn broer, die volgens het OM ook betrokken was bij de overval. Ook was hij degene die de overvallers binnenliet, door een deur open te doen, blijkt uit bewakingsbeelden.
Op de bewakingsbeelden is te zien hoe kort na het openen van de deur vier mannen naar binnen rennen. Ze springen als eerste bij A. op de rug en dwingen hem op de grond te gaan liggen.
A. spreekt alle beschuldigen tegen. Hij zou de deur geopend hebben omdat er nog een lading verwacht werd. Zijn advocaat zegt dat het verhaal van het OM vol aannames zit. Er werd nou eenmaal nonchalant gewerkt bij het bedrijf, stelt de advocaat.

ZEVEN VERDACHTEN

In totaal waren er volgens het Openbaar Ministerie zeven mensen betrokken bij de overval. De zaken tegen de andere leden worden nog voorbereid. Eén van hen is de broer van Ayoub A. Deze broer zou in Kamerik een huis gehuurd hebben. Dat huis diende als ontmoetings- en opslagplek.
Op de twee broers na, komen alle verdachten uit Den Haag. De broers uit Vleuten zijn volgens het OM neven van één van de andere verdachten. Volgens het OM was er veel telefonisch contact tussen de leden van de groep en was de overval bij Mikropakket uitgebreid voorbereid.
Bij de overval werd 2,1 miljoen euro aan kostbare horloges van het merk Audemars Piguet buitgemaakt. Ook zijn 41 paspoorten, 30 identiteitskaarten, 48 rijbewijs en 33 sieraden meegenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.