RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Q-koorts eiste al 95 levens

UTRECHT - De Q-koorts heeft in ons land al geleid tot 95 sterfgevallen. Twee jaar geleden waren dat er nog 74. Dat blijkt uit de Nationale Q-koorts Database van het UMC Utrecht, het Radboudumc en het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Tijdens de Q-koortsuitbraak†tussen 2007†en 2010 ontwikkelde een aantal besmette personen chronische Q-koorts, die ook later problemen kan opleveren. Vaatwanden en hartkleppen kunnen geÔnfecteerd raken. Dat kan complicaties als hartfalen of een gescheurde grote lichaamsslagader met zich meebrengen.

In 2016 bleek dat er sinds het begin van de uitbraak 65 patiŽnten waren overleden aan chronische Q-koorts. Met de negen patiŽnten die overleden waren aan acute Q-koorts kwam het totale aantal overledenen toen dus op 74 uit, 21 minder dan nu.

NOG NIET VOORBIJ
"Veel mensen denken dat de Q-koorts nu wel voorbij is. Als je mij in 2010 had gevraagd of ik dacht dat er in 2018 nog mensen zouden overlijden aan Q-koorts, was mijn antwoord nee geweest. Maar er komen nog steeds chronische Q-koortspatiŽnten bij en er overlijden nog steeds mensen aan", aldus internist-infectioloog Chantal Bleeker van het Radboudumc.

DRAMATISCH
De Stichting Q-uestion doet opnieuw een 'zeer dringend' beroep op de regering om maatregelen te nemen. "Het nieuws is dramatisch en nauwelijks te bevatten. Het toont opnieuw aan dat de Q-koorts niet over is, zoals velen, ook artsen, politici en bestuurders beweren. Het toont ook aan dat de regering sinds 2005 geen grip heeft op dit dossier." De belangenclub wil onder meer screening van risicogroepen, een onafhankelijk onderzoek naar de afgelopen jaren en excuses en schadevergoeding voor de duizenden getroffenen.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren, zoals melkgeiten en schapen op mensen kan overgaan. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -