Natuurwerkdag breekt record

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
DE BILT - Nog niet eerder steken natuurliefhebbers op zoveel plekken in de provincie Utrecht hun handen uit de mouwen als vandaag. Op 51 plekken worden poelen schoongemaakt, dode takken afgezaagd en bloembollen geplant. "Het is goed te zien dat de mensen steeds meer gaan geven om de natuur", zegt Evelien Kenbeek van Landchap Erfgoed Utrecht.
De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschapNL, een landelijk samenwerkingsverband van natuurorganisaties. "We doen dit omdat de natuur hard een onderhoudsbeurt nodig heeft en daar zijn heel veel vrijwilligers voor nodig. En dat er animo voor is blijkt wel, want er doen naar verwachting zo'n 1100 mensen mee. Jong en oud en dat is natuurlijk fantastisch!"
LANDGOED OOSTBROEK
Eén van de plekken waar gewerkt wordt is Landgoed Oostbroek in De Bilt. Ooit een klooster, maar tegenwoordig is het terrein onder de rook van De Uithof het hoofdkwartier van Utrechts Landschap en Landschap Erfgoed Utrecht. Er worden op verschillende plekken zogenoemde 'stinzenbloembollen' geplant.
"Stinzenbloembollen zijn eigenlijk plantjes die we allemaal kennen", legt Kenbeek uit. "Onder andere de narcis en de tulp, maar dan de wildere variant. Op dit soort landgoederen kwamen die bloemen in de middeleeuwen heel veel voor. Het geeft een heel mooi kleurig beeld in het vroege voorjaar als ze uitkomen. En het is een belangrijke voedingsbron voor allerlei insecten dus die willen we graag weer terugplanten."  
In heel de provincie worden vandaag in zeven gebieden ongeveer 100.000 bollen in de grond gestopt. Die zijn met wervingsacties en sponsors verzameld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.