Utrechts taalrestaurant moet integratie versnellen

Taaldocente Barbara Klomp en haar man kok Gerard Kluter met hun personeel
Taaldocente Barbara Klomp en haar man kok Gerard Kluter met hun personeel © RTV Utrecht / Mark van der Wel
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Tolsteeg is vanmiddag een bijzonder restaurant geopend. Taalrestaurant Queridon wordt gerund door een Nederlandse kok en zijn vrouw die docente Nederlands is voor nieuwe Nederlanders. Het personeel bestaat uit statushouders die op die manier de taal kunnen leren en werkervaring op kunnen doen.
Volgens Barbara Klomp kan het statushouders net dat zetje in de goede richting geven. "Ik geef al een aantal jaar Nederlandse les en inburgeringscursussen aan nieuwkomers. Maar dat is maar twee keer per week. Tijdens een wandeling met mijn man op vakantie kwamen we op het idee een restaurant te openen. We vinden dat inburgeren belangrijk is en dan is dit een mooie manier!"

BITTERBAL

Op de kaart staan naast buitenlandse gerechten ook Nederlandse klassiekers als de bitterbal. Woensdag is gehaktdag. "Als mensen hier komen eten zal dat soms spraakverwarringen opleveren. Maar het helpt ons personeel juist om de taal nog beter te begrijpen. Ondertussen doen ze ook werkervaring op."
Bang dat goed personeel door de concurrentie wordt weggekaapt is Klomp niet. Sterker nog, de vlag gaat uit als een goede hulpkok of bediende vertrekt. "Het betekent namelijk dat ze zowel het inburgeringstraject hebben gehaald en een vaste baan hebben gevonden", zegt ze lachtend. "In de ideale situatie zijn we zo snel mogelijk van ze af, hoezeer ik ook van ze hou."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.