Fietsprotest tegen verbreding A27

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
UTRECHT - Tegenstanders van de verbreding van de A27 demonstreerden in Utrecht met een fietstocht door de stad. Om 11.00 uur vertrok een peloton met enkele honderden fietsers vanaf het Domplein.
Onder de noemer "Wij fietsen voor schone lucht" willen de fietsers alternatieven voor de geplande verbreding van de snelweg opnieuw onder de aandacht te brengen bij de politiek. De demonstranten vinden dat de verbreding leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit en de verwoesting van een deel van het landgoed Amelisweerd.

ASFALT

In hun ogen biedt meer asfalt ook geen echte oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Het zou beter zijn op de hele ring Utrecht een maximumsnelheid in te voeren van 80 kilometer per uur. Daarmee zou de weg een grotere capaciteit krijgen en het is schoner, stiller en veiliger, zeggen de demonstranten. Ze roepen het kabinet op het tracébesluit uit te stellen en duurzame alternatieven te onderzoeken.

RING UTRECHT

De verbreding van de A27 is onderdeel van de aanpak van de Ring Utrecht, waarbij onder meer de knooppunten Rijnsweerd en Lunetten op de schop gaan en de snelwegen A27 en A12 extra rijstroken krijgen. Het project kost 1,2 miljard euro. Tegenstanders hadden tot 15 oktober de tijd om bezwaar aan te tekenen bij de Raad van State. In de loop van 2019 moet het definitieve besluit vallen over de aanpak van de Ring Utrecht. De start van de uitvoering staat nu gepland voor 2020.

OMMEKEER

Cees van den Brink, campagneleider van actiegroep Bescherm het bos, zei bij de demonstratie dat hij nog altijd gelooft in een ommekeer. "Of die op tijd komt om de Amelisweerd te redden, dat is nog even de vraag. Maar we weten natuurlijk allemaal dat meer asfalt niet gaat helpen. We zijn gebonden aan verdragen zoals het klimaatverdrag van Parijs en we hebben enorme problemen met uitstoot in Nederland die veel te hoog is. Ook kampen we met een enorm fileprobleem, dat niet opgelost wordt met meer asfalt. Dus we moeten heel anders kijken naar mobiliteit." 
Van den Brink spreekt in ieder geval van een "fantastische opkomst" bij de fietsdemonstratie. "Daar ben ik heel erg trots op. We hebben er hard aan gewerkt deze dag te organiseren en het laat zien dat de mensen in Utrecht heel erg betrokken zijn bij dit verhaal en dat ze het echt anders willen."
Fietsdemonstratie Domplein
Fietsdemonstratie Domplein © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Fietsdemonstratie Domplein
Fietsdemonstratie Domplein © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren