Zo'n 120 ghb-gebruikers op eerste hulp Diakonessenhuis

© Lex van Lieshout, ANP
UTRECHT - Het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp (SEH) belandt na het gebruiken van te veel ghb, is explosief gestegen. Dat zeggen SEH-artsen tegen NRC. Door de partydrug zijn de patiënten vaak in coma en op geen enkele manier te wekken. Soms moeten ze aan de beademing.
De krant sprak artsen uit ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Haarlem en van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA). In het ziekenhuis OLVG in Amsterdam steeg het aantal opnames van ghb-gebruikers van vijftig in 2014 naar 133 in 2017. 

DIAKONESSENHUIS

In het Diakonessenhuis in Utrecht belandden er in 2017 respectievelijk rond de 120 ghb-gebruikers op de eerste hulp, voorgaande jaren lag dat aantal veel lager.
De partydrug ghb werkt ontspannend en seksueel stimulerend. Het is goedkoop en makkelijk zelf te maken. Het gevaar van het middel schuilt erin dat het moeilijk te doseren is en een overdosis dus op de loer ligt. Volgens de artsen onderschatten de gebruikers, veelal tussen de twintig en dertig jaar, de werking van ghb.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.