Banken krijgen dezelfde 'flappentap': de gele Geldmaat

© Edelman
UTRECHT - De geldautomaten van Rabobank, ABN AMRO en ING worden geel en gaan Geldmaat heten. Vanaf het eerste kwartaal van 2019 verschijnen ze stapsgewijs in het straatbeeld. Naar verwachting is de operatie eind 2020 klaar.
Met het bankonafhankelijke geldautomatennetwerk willen Rabobank ABN Amro en ING contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig houden. Vanaf begin 2019 dragen de drie banken hun automaten geleidelijk over aan en Geldservice Nederland (GSN), dat de geldautomaten al sinds 2011 voor hen beheert.

SPREIDING

De banken beloven dat de spreiding van de geldautomaten over het land zal verbeteren, mogelijk ook naar plaatsen waar nu niet (meer) gepind kan worden. Veel automaten zullen ook dezelfde plek blijven. Bij het herindelen van de locaties wordt gekeken naar het aantal transacties en het aantal bezoekers in een gebied. Uiteindelijk zal het aantal geldautomaten wel verder dalen. Het is niet bekend hoeveel er precies verdwijnen.
© Edelman
Geert Eikelboom, CEO van Geldservice Nederland: "In winkels wordt steeds vaker digitaal betaald. Er blijft echter ook behoefte om contant geld op te nemen of te storten. Daarom werken we met de banken samen aan een gezamenlijk geldautomatennetwerk waarmee we de automaten evenwichtiger over Nederland verspreiden."

BREUKELEN

Er zijn in Nederland 3000 locaties waar geldautomaten dicht bij elkaar staan, zoals in het centrum van Breukelen. In een straal van amper honderd meter staan nu negen automaten, zoals bij Albert Heijn en bij filialen van de Rabobank, ING en ABN Amro. "Daarvan verdwijnen er vijf. Negen is echt teveel, ook als je kijkt naar het aantal transacties. Dat kunnen we met minder automaten af", zegt Eikelboom.
"Op basis van het aantal transacties en bezoekers in het gebied kunnen bijvoorbeeld twee automaten ook voldoende zijn. Op veel van dit soort locaties gaan we het netwerk aanpassen. De Geldmaat-automaten werken door de nieuwe software straks allemaal hetzelfde. Zo zorgen wij ervoor dat iedereen gemakkelijk toegang houdt tot contant geld."
© Edelman
Eikelboom spreekt tegen dat het om een bezuinigingsoperatie gaat. "We willen de beschikbaarheid op peil houden, maar dat moeten we wel kunnen blijven betalen. Als we nu niet ingrijpen, zouden de kosten juist enorm omhoog gaan. Dat willen we voorkomen."
Volgens Eikelboom heeft de nieuwe gele automaat alleen maar voordelen: "De apparaten werken nu allemaal verschillend. Straks niet meer." Dat kan onder meer voor ouderen van belang zijn, zegt hij. "En uit alle automaten komen straks desgewenst ook kleine coupures van 10 en 20 euro. Dat vinden winkeliers weer heel fijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.