Luchtballon landt in leefgebied reeën: "Ze misbruiken de wet"

© Twitter Martijn Bergen
AMERSFOORT - De landing van een luchtballon gisteren in natuurgebied Bloeidaal bij Amersfoort leidt tot boosheid bij Utrechts Landschap. Boswachter Martijn Bergen snapt niet dat de ballon uitgerekend moest landen op een plek waar reeën, fazanten en hazen leven.
Want in de verdere omgeving zijn heel veel plekken waar niemand last heeft van een luchtballonlanding. Bijvoorbeeld op het weiland van een boer. "Daar leeft niet zo veel", zegt Bergen. "De keuze is zo extreem groot, heel wonderlijk dat ze dan uitgerekend bij ons moeten landen."
Volgens de wet mag een luchtballon overal landen als het echt nodig is om snel voet aan vaste grond te zetten. "Ze misbruiken die wet. Je krijgt dan van die slappe verhalen dat het echt niet anders kon."

GEEN BOETE

Maar dat gelooft Utrechts Landschap dus niet. Daarom gaat een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) vandaag contact opnemen met Wiegers Ballonvaarten uit Soest. Een boete uitdelen kan en mag dus niet. "We willen altijd de redelijkheid opzoeken. Maar we willen ook bewustzijn kweken dat de ballonvaarder een andere beslissing had kunnen nemen."

REACTIE BALLONVAARDER

Een medewerker van het ballonvaartbedrijf laat aan RTV Utrecht weten dat altijd goed wordt nagedacht over de landingsplaats. Over de specifieke vlucht die eindigde in Bloeidaal kan ze nog geen mededelingen doen. "We wachten het telefoontje van de BOA af."
Boswachter Martijn Bergen benadrukt dat de heisa die een landende ballon met zich meebrengt enorm vervelend is voor dieren. Als de schemering inzet gaan reeën op zoek naar voedsel. Wanneer dan opeens een luchtballon landt, worden de dieren bang en moeten ze zich urenlang verschuilen.

VEELVOORKOMEND PROBLEEM

De Gelderse Vallei is niet de enige plek waar luchtballonnen vaak landen op terrein van Utrechts Landschap. "Het gebeurt ook vaak op de voormalige vliegbasis Soesterberg", zegt Bergen. Hij heeft wel een vermoeden waarom de piloten vaak voor de natuurgebieden kiezen. Enerzijds is het een mooie plek om te landen. Aan de andere kant krijgen boeren vaak een onkostenvergoeding als een ballon op hun weiland neerdaalt. Landen in de openbare natuur is gewoon gratis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.