De Utrechtse link met Eerste Wereldoorlog, die deze week wordt herdacht

DOORN - Deze week, op 11 november, is het exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog is beëindigd. Hoewel Nederland neutraal was in die tijd, waren ook Nederlandse soldaten bij de oorlog betrokken. Museum Huis Doorn heeft veel van die verhalen bewaard.
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II, die na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland vluchtte en Huis Doorn in 1919 kocht. In het museum zijn tegenwoordig veel tentoonstellingen te zien over die tijd.

DE GROTE OORLOG

In Nederland wordt niet veel aandacht besteed aan de Eerste Wereldoorlog, zeker niet in vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Toch waren er wel degelijk Nederlandse soldaten betrokken bij 'De Grote Oorlog', legt Cornelis van der Bas, conservator van Museum Huis Doorn, uit.
"Nederland was neutraal, maar het Nederlandse leger was wel vier jaar lang bewapend; paraat om die neutraliteit te verdedigen. De soldaten hadden geen vijand, dus ze verveelden zich. Daarom gingen zij gedichten maken en cursussen volgen."
Ook vluchtten veel van onze Zuiderburen naar Nederland. België, ook neutraal in die tijd maar door het zogeheten Von Schlieffenplan volledig overlopen door de Duitsers, kende zo'n miljoen vluchtelingen. Veel van hen zochten hun heil in de regio Utrecht.

JAARBEURS

Maar er zijn meer verhalen te vertellen waarin de Eerste Wereldoorlog aan Utrecht wordt gelinkt. Zo is de Utrechtse Jaarbeurs door de Eerste Wereldoorlog ontstaan, vertelt Van der Bas.
"Nederland was en is een handelsland, maar door de oorlog was internationale handel niet meer mogelijk. Daarom moest veel in Nederland zelf geproduceerd worden. Er was een centrale plek in Nederland nodig voor die handelscontacten. Dat is uiteindelijk Utrecht geworden en daar is de Utrechtse Jaarbeurs uit voortgekomen."
Zondag is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Die dag is er in het museum een speciaal concert. Vincent Bijlo zal daar frontbrieven en oorlogsdagboeken in "een hedendaagse context" plaatsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.