DNA-onderzoek Heulmeisje nog steeds niet gestart

Reconstructie van het gezicht van het Heulmeisje.
Reconstructie van het gezicht van het Heulmeisje. © RTV Utrecht
MAARSBERGEN - Het grootschalige DNA-onderzoek naar de afkomst van het zogenoemde Heulmeisje is nog steeds niet gestart. Dat bevestigt de politie na vragen van RTV Utrecht. Volgens de politie is er in de afgelopen drie jaar een aantal nieuwe tips binnengekomen en daarom wordt nog even gewacht met een dergelijk groot onderzoek.
Het Heulmeisje werd in 1976 dood aangetroffen onder een stapel takken en bladeren bij de toenmalige parkeerplaats De Heul langs de snelweg A12 bij Maarsbergen.
Lang werd gedacht dat het ging om een vermist meisje uit een naburig dorp. Dat meisje was destijds achttien jaar. Maar in 2006 bleek dat zij niet degene was die gevonden werd bij De Heul. Het vermiste meisje was in het buitenland een nieuw bestaan begonnen zonder dat iemand uit haar 'oude' leven er iets van wist. In 2006 nam ze plots weer contact op met haar familie.
DNA-ONDERZOEK
Vanaf 2006 is de politie daarom weer op zoek naar de identiteit van het Heulmeisje. In 2016 werd een grootschalig DNA-onderzoek aangekondigd. Het DNA van het meisje zou vergeleken worden met het DNA van vermiste en criminele mensen in de databank van politie in Nederland en Duitsland. Het kostte destijds behoorlijk veel moeite om de Duitsers zo ver te krijgen. Maar naar nu blijkt is dat onderzoek er tot op heden niet gekomen.

DUITSLAND

De Utrechtse politie zoekt in Duitsland omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat het meisje de eerste zeven jaar van haar leven ergens tussen de Eifel en het Ruhrgebied gewoond moet hebben. Daarna woonde ze een aantal jaren achter het IJzeren Gordijn in Oost-Europa. Het laatste jaar van haar leven kreeg ze heel eenzijdig voedsel, en woonde ze waarschijnlijk in Nederland of West-Duitsland.
Het onderzoek werd gedaan op basis van isotopen (chemische elementen) in onder meer haar tanden. Het Heulmeisje was ten tijde van haar overlijden tussen de 13 en 15 jaar oud.
Reconstructie van het gezicht van het Heulmeisje.
Reconstructie van het gezicht van het Heulmeisje. © Opsporing Verzocht (AVRO)

NIEUWE AANWIJZINGEN

Politiewoordvoerder Bernhard Jens laat weten dat er sinds de aankondiging van het DNA-onderzoek in 2016 een aantal nieuwe aanwijzingen bij de politie is binnengekomen.
Jens: "Het onderzoek naar het Heulmeisje heeft niet onze allerhoogste prioriteit. Maar voordat we een intensief onderzoek als DNA-verwantschapsonderzoek inzetten, moeten eerst die nieuwe aanwijzingen worden gecontroleerd. Als dat is gebeurd, zetten we alsnog dat DNA-onderzoek in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.