Amateurhistoricus onthult gedenkzuil voor neergestort WOII-vliegtuig Waverveen

Chris van der Linden bij het eerste gedenkteken.
Chris van der Linden bij het eerste gedenkteken. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
WAVERVEEN - In Waverveen wordt vanmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld. De zuilen moeten bewoners en voorbijgangers herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.
In de gemeente De Ronde Venen zijn zes plaatsen bekend waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Engelse of Duitse vliegtuigen zijn gecrasht. Dat is te danken aan de inzet van amateurhistoricus Chris van der Linden. Hij heeft jarenlang informatie over de vliegtuigen verzameld.
Van der Linden vond vluchtnummers en namen van inzittenden en kleurde de details rond elke crash langzaamaan in. De historicus kon uiteindelijk zelfs nabestaanden van overleden vliegers meer vertellen over wat er met hun familieleden was gebeurd en heeft enkelen ook rondgeleid.
Om ervoor te zorgen dat de strijd voor de vrijheid, maar ook het harde werk van de historicus niet in de vergetelheid verdwijnen, wordt nu bij elke crashplek een herdenkingszuil geplaatst. Van de zes zuilen zijn er vier voor geallieerde vliegtuigen en twee voor Duitse kisten.
Vanmiddag om 16.00 uur onthult Chris van der Linden zelf de eerste gedenkzuil aan de Veldweg in Waverveen. Omdat de amateurhistoricus ernstig ziek is, is deze onthulling speciaal vervroegd. De overige zuilen worden later aan het publiek getoond.
Historische vereniging De Proosdijlanden over gedenktekens Waverveen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.