"Geheime stukken Utrechtse coalitievorming volgende keer gewoon weer geheim"

De coalitie aan tafel. Het AD wil weten wat er wordt besproken.
De coalitie aan tafel. Het AD wil weten wat er wordt besproken. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het is jammer voor journalisten en politieke junkies, maar bij een volgende coalitie-onderhandeling in Utrecht blijven gevoelige stukken gewoon weer geheim. Tenminste, als het aan Heleen de Boer en Susanne Schilderman van coalitiepartijen GroenLinks en D66 ligt. Dat bleek vanavond in de uitzending van Stadhuisplein op BingoFM.
De Boer en Schilderman waren te gast in het radio-programma van Marc van Rossum du Chattel om te praten over de Diane Papers: gevoelige documenten over de coalitievorming in de stad Utrecht. AD-journalist Diane Hoekstra probeert die al een poos te bemachtigen door middel van een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.
Hoekstra beklaagt zich erover dat de coalitie (GroenLinks, D66 en ChristenUnie) weigert om bepaalde documenten te delen: "Het meest journalistiek interessante gedeelte hebben wij niet gekregen." De chef nieuws van de krant schreef zelfs een opiniestuk over de zaak, met de titel "Gemeente Utrecht heeft nog veel te verbergen".
WILDE IDEEËN
Heleen de Boer van GroenLinks verweerde zich vanavond in Stadhuisplein. Volgens haar is het belangrijk dat een gedeelte van het vormen van een nieuwe coalitie vertrouwelijk blijft: "Je moet wilde ideeën kunnen opperen zonder dat je daar meteen op wordt afgerekend door de pers of andere partijen."
Susanne Schilderman van D66 ziet ook weinig heil in openbare onderhandelingen: "Ik vind het belangrijk dat er zoveel mogelijk openbaar is, maar ik denk dat er stukjes zijn waar dat moeilijk bij is. Als jij iets moeilijks moet bespreken met iemand dan doe je dat niet in de zaal met alle collega's erbij. Dat doe je onderling."
Bovendien vindt Schilderman dat het allemaal al erg openbaar gaat: "Iedereen die alle stukken heeft ingestuurd, alle mensen die we gesproken hebben: da's allemaal openbaar geworden. Er is niet heel veel dat niet meer openbaar is."
Heleen de Boer benadrukt ook dat er geen enkele sprake is van geheime deals in achterkamertjes: "Waar Diane naar op zoek is, zijn afspraken die niet in het (openbare) coalitie-akkoord staan, maar die zijn er niet."

OPPOSITIE

Dimitri Gillissen van oppositiepartij VVD deed vier jaar geleden zelf ook mee aan de coalitie-onderhandelingen. Hij vindt dat vijf maanden na het vormen van de coalitie de documenten wel openbaar mogen worden: "Tuurlijk moet je vrij zijn om tijdens zo'n onderhandelingsproces je uit te kunnen spreken. Maar wat is er nou op tegen om die stukken nu te openbaren?"
Ook de journalist waarnaar de Diane Papers zijn vernoemd vindt dat: "Belangrijk is dat die onderhandelingen nu al een tijdje geleden zijn afgerond. Dus je zou zeggen: wat maakt het nu uit als die stukken nu naar buiten komen?"

STADHUISPLEIN

RTV Utrecht-verslaggever Marc van Rossum du Chattel wijdde de gehele uitzending van het BingoFM-programma Stadhuisplein aan het Wob-verzoek van het AD.
Te gast waren Heleen de Boer, (GroenLinks), Susanne Schilderman (D66), Dimitri Gillissen (VVD) en journalist Diane Hoekstra (AD).
De uitzending van Stadhuisplein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.