Ideeënmarkt voor Koningsdag: Willem op hakken en erehaag met klederdracht

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - De koning op hakken door de smalle straatjes tijdens een hakkenrun, een zeepkistenrace op De Hof of een optreden van basisschoolleerlingen op het Eemplein. Het is een kleine greep uit de ruim driehonderd ideeën die de gemeente Amersfoort ontving voor Koningsdag, dat volgend jaar in de stad plaatsvindt.
De publieke belangstelling voor de ideeënmarkt voor Koningsdag in de Sint Joriskerk heeft de gemeente positief verrast. Jong en oud kwam vandaag tussen 16.00 uur en 20.00 uur langs om zijn of haar idee te pitchen, tot grote vreugde van de aanwezige burgemeester Lucas Bolsius. "Je merkt dat iedereen zijn steentje wil bijdrage aan dit fantastische evenement."
IDEEËN IN OVERVLOED
Tijdens de vier uur durende bijeenkomst konden geïnteresseerden hun plan aandragen om de koning een onvergetelijke verjaardag in Amersfoort te bezorgen. Ondanks dat het nog onduidelijk is welke route koning Willem-Alexander zaterdag 27 april met zijn familie aflegt, zijn er ideeën in overvloed. "Wij willen de dierentuin naar de binnenstad halen", sprak een afgevaardigde van het dierenpark. "In 1972 bracht de koning al eens een familiebezoek aan ons en nu hij in onze stad komt, willen wij hem opnieuw begroeten."
De energie die het feest met zich meebrengt is nu al voelbaar.
Burgemeester Lucas Bolsius

KLEDERDRACHT

Wat vandaag vooral opviel is het gegeven dat partijen de verbinding met elkaar zoeken. "Zo was er een suggestie om een basisschool samen te laten werken met een dansschool. Zij willen dan een act neerzetten voor de koning en zijn familie", laat een gemeentewoordvoerder weten. "Juist die verbinding is wat wij toejuichen, want met z'n allen moet er een mooi feest worden gemaakt."
Dat saamhorigheidsgevoel wil 'De Vrienden van de Kamp' op een originele manier uitdragen. Amersfoort telt diverse nationaliteiten en hun plan is om een erehaag te vormen van mensen in klederdracht van hun geboorteland.
Zo trots als een pauw liep burgemeester Bolsius de gehele bijeenkomst rond in de Joriskerk. De burgervader nam voor iedereen de tijd en hoorde de ideeën aan. "Ik ben positief verrast", sprak hij aan het eind van de dag. "De energie die het feest met zich meebrengt is nu al voelbaar en zal nog lang voelbaar blijven."
Heel Nederland moet zien hoe schitterend onze oude binnenstad is.
Denise Spijker

DE ROUTE

Naast het aandragen van ideeën, hoopten de aanwezigen ook meer te horen over de eventuele route. "Het lijkt mij fantastisch om het Koninklijk Huis door de smalle straatjes van Amersfoort te zien lopen", aldus Denise Spijker. "Dat levert mooie televisie op en dat is ook iets waar je rekening mee moet houden. Heel Nederland moet zien hoe schitterend onze oude binnenstad is."
Toch is nog altijd niet duidelijk welke straten of pleinen de familie gaat bezoeken en daarom kon Bolsius daar niets over kwijt. "Ik zou het graag willen vertellen, maar ik weet het simpelweg nog niet. Wij zitten in een fase waarin wij ideeën opdoen en daarom was ook deze bijeenkomst. Met al deze plannen, suggesties en ideeën gaan we de komende tijd verder en dan zal de route ook duidelijk worden."
Dit is een co-productie tussen BDU en RTV Utrecht.
Amersfoorters lopen warm voor bezoek koning tijdens Koningsdag
Verslaggever Dennis van Ommeren peilt de koningsdagideeën van de Amersfoorters

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.