Moordenaar Sybine Jansons mag met verlof

Uitvaart van Sybine Jansons in 1999.
Uitvaart van Sybine Jansons in 1999. © ANP
MAARN/DOORN - De serieverkrachter en moordenaar die twintig jaar geleden Sybine Jansons om het leven bracht, gaat op begeleid verlof. Martin C., die 18 jaar cel en tbs kreeg voor het vermoorden van het 13-jarige meisje, mag vandaag zijn cel tijdelijk verlaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd na een artikel in de Telegraaf.
Martin C. werd behalve voor het misdrijf met de jonge Sybine uit Maarn ook veroordeeld voor verkrachting van twee andere vrouwen. Anderhalf jaar geleden oordeelde de rechter nog dat hij ernstig gestoord is en dat zijn behandeling niet aanslaat. Zijn tbs werd daarom met twee jaar verlengd, omdat hij volgens onderzoekers nog niet klaar was voor een terugkeer in de maatschappij. Het risico op nieuw seksueel geweld werd zeer hoog ingeschat.
De Telegraaf bericht vandaag dat slachtoffers en nabestaanden geschokt zijn dat C. nu alsnog de straat op mag. De redactie van de krant heeft een brief van het OM ingezien, waarin ze op 1 november op de hoogte zijn gesteld van het verlof.
Sybine Jansons verdween in 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Later werd ze dood teruggevonden in de Grote Heycop. Buschauffeur Martin C. bleek de schuldige. Hij was toen al eens veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor een serie verkrachtingen. In 2014 maakte RTV Utrecht een uitgebreide reconstructie van de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.