RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Vaccineren is niet 'best veilig', het is volstrékt veilig"


UTRECHT - Vaccineren is een fel discussie-onderwerp geworden, zeker nu het Rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid. Onder de bevolking heerst veel angst en er zijn een boel indianenverhalen in omloop. Om zorgen weg te nemen organiseert het UMC Utrecht vanavond een informatieavond over het onderwerp.

"Wij vinden het belangrijk dat mensen in de regio van ons ziekenhuis weten dat vaccineren echt veilig en effectief is", zegt arts Louis Bont. Hij leidt vanavond de bijeenkomst in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Vanochtend werd hij geÔnterviewd op Radio M Utrecht. Toen presentator Bob van Beeten hem voorlegde dat vaccineren best veilig is, werd hij door Bont gecorrigeerd: "'Best veilig' is het niet, het is volstrťkt veilig".

ANGST VOOR VACCINS
En dat is belangrijk om te weten, want sommige Nederlanders denken daar anders over. Zo is er de Vereniging Kritisch Prikken die beweert dat kinderen zelfs dood kunnen gaan na een prik. Onzin, zegt Bont. "De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ongeveer tien zwangerschapsvaccinaties volstrekt veilig verklaard. In Nederland sterven momenteel een aantal kinderen jaarlijks onnodig aan kinkhoest. Dat kun je makkelijk voorkomen met vaccineren."

MEER PRIKKEN
Het Rijksvaccinatieprogramma wordt steeds omvangrijker. Sinds dit jaar krijgen kinderen uitgebreidere vaccins tegen meningokokken. Bovendien worden zwangere vrouwen, en dus hun zuigelingen,†in de loop van 2019 ingeŽnt tegen kinkhoest.

"Vaccineren is nog altijd de beste manier om infectieziekten te voorkomen", zegt Bont.†"Gelukkig komen er steeds meer vaccins." De UMC-arts benadrukt verder dat sommige andere landen veel verder zijn dan Nederland. Zo sterven in BelgiŽ nooit pasgeborenen aan kinkhoest, simpelweg omdat daar al jarenlang wordt gevaccineerd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -