Kerkwerkers Bunschoten leren over verslaving zonder te moraliseren

© Pixabay
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Kerkelijke jongerenwerkers in Bunschoten-Spakenburg krijgen een workshop van Jellinek over het herkennen van drank- en drugsmisbruik. Ze leren er ook meer over hoe ze jongeren erbij kunnen begeleiden, want verslaving komt ook voor onder kerkgangers.
Fred Nijenhuis van verslavingszorg Waypoint begeleidt dagelijks verslaafden in Bunschoten-Spakenburg. "Het is niet zo dat christenen daarin anders zijn", zegt hij. "Ze worden wel vaker bewust gemaakt van de gevaren, maar helaas zien we dat ook hier de jeugd, christelijk of niet-christelijk, heel gevoelig is voor drank en drugs. Daar zitten grote risico's aan vast."
Vaak zie je dat jongeren alleen maar meer voor zich zullen houden en dat is nou juist wat je niet wilt.
Gisèle Hoevenaars - Jellinek

OPEN HOUDING

De workshop wordt verzorgd door Jellinek, de landelijke verslavingsinstelling. Het doel is om mogelijk middelenmisbruik te signaleren, maar ook om ervoor te zorgen dat jongeren met kerkmedewerkers het gesprek kunnen aangaan over drank en drugs. "Hoe zorg je dat je houding open is", legt Gisèle Hoevenaars van Jellinek uit, "dat je nieuwsgierig bent, vrij van oordelen. Want vaak zie je dat jongeren anders alleen maar meer voor zich zullen houden en dat is nou juist wat je niet wilt."
Hoevenaars wil de cursisten wijzen op valkuilen. "Bijvoorbeeld dat je heel erg gaat ondervragen. 'Met wie was je dan, met hoeveel en hoe doe je dat dan?' Of dat je gaat moraliseren dat de jongere het anders moet doen."

PIJN EN VERDRIET

Nijenhuis rekent voor dat gemiddeld een op de twintig mensen in Nederland verslaafd is aan drank en drugs en Bunschoten dus waarschijnlijk zo'n duizend verslaafden telt. Hij hoopt dat de kerkelijk werkers nog een andere boodschap meenemen. "We willen ze ook bewust maken van de pijn en het verdriet die een verslaving kan veroorzaken", zegt Nijenhuis. "Het probleem is heel groot. Ik hoop dat mensen hun gedrag willen veranderen en hulp zoeken als dat nodig is, zodat het op de langere termijn verandering brengt in Bunschoten-Spakenburg."
De workshop voor kerkelijk werkers over middelengebruik begint vanavond om 19.30 uur in de Immanuelkerk in Bunschoten. De avond is een initiatief van De Boei Sociaal Werk Bunschoten.
Kerkwerkers Bunschoten leren over verslaving

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.