Kinderen ontbijten steeds vaker, maar lunchen is nieuw probleem

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer kinderen ontbijten. Ruim 90 procent van de kinderen ontbijt dagelijks, terwijl dat zes jaar geleden nog 83 procent was. Het Nationaal Schoolontbijt is blij met die cijfers, maar er blijft werk aan de winkel.
"We hebben nog tien procent te gaan", zegt Frank Janssen van het Nationaal Schoolontbijt, dat vandaag voor de zestiende keer werd gehouden. "Daarnaast: ontbijten is één, maar gezond ontbijten is twee. Wij hanteren de Schijf van Vijf."

GEEN HAGELSLAG

Op tafels in basisschool de Wegwijzer in Woerden liggen daarom vanochtend krentenbollen, bruine boterhammen en fruit. Er staan ook potjes jam, maar geen pakken hagelslag. "Daar zitten meer vetten in", zegt juf Ria van groep 1 en 2. "Jam zit wel wat suiker in, maar geen vetten." Toch betekent dat volgens Janssen niet dat kinderen nooit hagelslag mogen eten. "Wij laten het goede voorbeeld zien, maar hagelslag mag op z'n tijd natuurlijk ook wel een keertje."
De leerlingen van de Wegwijzer zijn wisselend enthousiast. "Het is wel leuk, maar niet echt nodig", zegt een leerling van groep 8. "Ik vind dat we thuis ook wel kunnen eten." Een klasgenoot is wel blij met het initiatief. Hij ontbijt zelf niet elke dag. "Een keer maakte m'n vader me niet wakker 's ochtends, of soms verslaap ik me. Dan kom je op school en voel je je helemaal moe. En dan moet ik tot de pauze wachten met eten."

NIEUW PROBLEEM

Door mee te doen aan het Nationaal Schoolontbijt, hoopt de school dat kinderen zich bewust worden van het belang van ontbijten. Het gaat de goede kant op, maar een nieuw probleem dient zich al aan: de lunch. Door de invoering van het continurooster wordt er vaak in de klas geluncht. En de twintig minuten die ervoor staan blijken vaak te kort.
"Dat is zeker een actiepunt", zegt Janssen. "We zijn bezig met een project over gezond lunchen, om te kijken hoe we daar in de toekomst mee kunnen omgaan. Want gezond lunchen schiet er op dit moment door het invoeren van het continurooster vaak bij in."
In Utrecht deden vandaag scholen in 22 gemeenten mee aan het Nationaal Schoolontbijt.
07:40 uur - Verslaggever Robert Jan Booij ging langs bij de Wegwijzer in Woerden
08:40 uur - Verslaggever Robert Jan Booij ging langs bij de Wegwijzer in Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.