Aardgasvrij wonen is duur, maar er is geen ontkomen aan

UTRECHT - Woningen aardgasvrij maken is kostbaar, maar toch wil Utrecht binnen twaalf jaar Overvecht-Noord gasvrij hebben en Woerden zelfs de hele gemeente. Huiseigenaren maken zich zorgen, omdat ze bang zijn voor de kosten op te draaien.
Utrecht wil binnen twaalf jaar de wijk Overvecht-Noord aardgasvrij hebben. Tegen die tijd zijn de gasleidingen aan vervanging toe, dus dat is een goed moment om de woningen aangepast te hebben.
Wethouder Lot van Hooijdonk: "Het zou wel heel erg zonde zijn als het nog heel veel euro's kost om nieuwe gasleidingen in de grond te leggen, dus dat proberen we echt wel te voorkomen."
Om nu al te investeren in die koelkast, 40.000 euro, ik heb daar wel mijn twijfels bij
Huiseigenaar
En dat is ook wat wethouder Tymon de Weger van de gemeente Woerden zegt. "Kijk, wij moeten ook wel in Woerden. Om te voorkomen dat hier een keer aardgas uit de bodem gehaald gaat worden. Dat gaat echt niet gebeuren. Dat gaan bewoners niet meemaken."

DUUR

In Overvecht kunnen bewoners eind deze week een voorbeeldwoning bekijken die al volledig aardgasvrij is. Op de zolder van het huis staat een grote ketel. Wijkbewoner Michiel van Uden mag alvast even in de woning kijken. Hij vindt het een behoorlijk groot apparaat.
"Om nu al te investeren in die koelkast, dat enorme ding, dat geluid van die luchtcirculatie... Ik heb er wel mijn twijfels bij of ik nu al die 40.000 euro op tafel wil leggen."
Dat geld is het grote obstakel voor de huizeneigenaren in Overvecht. Eerst moet je je huis goed isoleren, zodanig dat het echt volledig tochtvrij is en dan kun je een warmtepomp in je huis zetten. Eén onderdeel staat op zolder en het andere staat in de tuin. Het is duur en in de wijk hebben veel bewoners niet zoveel geld op hun rekening staan.
Er moet gewoon geld bij om het uiteindelijk betaalbaar te maken voor bewoners
Tymon de Weger, wethouder Woerden
Wethouder Lot van Hooijdonk: "Het moet voor mensen betaalbaar worden. Daar ben ik ook echt van overtuigd, anders gaat het niet lukken. Daar zijn we echt keihard voor aan het werk en daar proberen we ook als gemeente onze bijdrage in te leveren met financieringsconstructies, met collectieve inkoop, met het aanvragen van een subsidie zoals we nu hebben gedaan. Dat moet gebeuren en dan kunnen ook mensen in Overvecht dit doen."

RIJKSSUBSIDIE

Utrecht krijgt een subsidie van 4,7 miljoen euro, maar Woerden krijgt niets. Ze hebben voor de wijk Schilderskwartier een subsidie aangevraagd en die is afgewezen. Wethouder Tymon de Weger laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. "Vooral dit soort wijken waar de mensen niet financieel krachtig zijn, daar zal gewoon geld bij moeten om het uiteindelijk voor bewoners betaalbaar te maken."

ERVARING

Ze hebben ervaring in Woerden. Woningcorporatie GroenWest heeft al veertig woningen aardgasvrij gemaakt. "De huizen zijn helemaal geïsoleerd, de installatie uit de woning gehaald. Er staat een nieuwe energiemodule en die zorgt ervoor dat de woning wordt verwarmd. De zonnepanelen op het dak brengen even veel energie als dat de woning verbruikt", zegt Egbert Kunst, adviseur bij GroenWest.

BEWONERS

In 2030 moeten de woningen in de Utrechtse en Woerdense wijk gasvrij zijn. GroenWest in Woerden denkt die ambitie wel te halen. De woningcorporatie heeft driehonderd woningen. "Zonder subsidie kunnen we het niet in één keer allemaal doen, maar in twee stappen", zegt Kunst.
Maar hoe zit het met al die particuliere woningen in Utrecht en Woerden? Is het wel realistisch dat ook die in 2030 allemaal van het gas af zijn? "We gaan dit samen met de bewoners doen", zegt de Woerdense wethouder De Weger. "Maar er zal wel geld bij moeten. De Rijksoverheid onderschat wat er allemaal komt kijken bij het loskoppelen van woningen van het gas."
Ook de Utrechtse wethouder Van Hooijdonk is vastberaden. "We weten eigenlijk wel met z'n allen, na de aardbevingen in Groningen: gas heeft gewoon niet de toekomst in Nederland."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.