Bekende wijnhandel verlaat Oudegracht: "Het had geen zin"

© Van Wageningen en de Lange
UTRECHT - Wijnhandel Van Wageningen en de Lange heeft na meer dan 130 jaar de Oudegracht verlaten. Met pijn in het hart verlaat eigenaar Cees Daas de bekende plek in de Utrechtse binnenstad.
Een veranderend ondernemersklimaat zorgde voor het besluit om de Oudegracht te verlaten. "Je merkt tegenwoordig niet meer of je in Haarlem, Amersfoort of Utrecht loopt. Alles ziet er hetzelfde uit. Grote winkelketens en horeca, daar wordt nu op gericht. Dan zie je dat een wijnhandel het gewoon erg lastig heeft", vertelt de ondernemer.
Naast die ontwikkeling werkte de veranderende regelgeving voor kleine ondernemers in de stad ook niet mee. Zo mocht Daas - in tegenstelling tot bijvoorbeeld grote horecabedrijven - alleen laden en lossen tijdens bepaalde uren. Wanneer dit op andere momenten nodig was en de auto van Daas even op de Oudegracht geparkeerd stond, greep de handhaving direct toe. "Dan stonden ze letterlijk een kwartier te wachten om te kijken wat er gebeurde. Vervolgens kreeg ik een bon", vertelt Daas, die vaak met handhavers in discussie ging. Dit bleek echter elke keer tevergeefs. "Mensen van de handhaving staan daar puur om hun taak uit te voeren. Met ze in gesprek gaan heeft geen zin."
Ondanks deze voorvallen was het besluit van Daas allesbehalve makkelijk. Met romantische gevoelens vertelt hij over de oude wijnhandel. "Het was daar zo mooi. Een ontmoetingsplaats, een warme plek. Het product wijn dróóp van de muren", spreekt Daas beeldend. De ondernemer vertelt dat hij er geregeld op ochtenden een kopje koffie dronk met vrienden. "Die zeiden dan: 'Goh, wat is dit toch een prachtig plekje'. En daar hadden ze helemaal gelijk in."
Het besluit betekent niet het einde van Wijnhandel Van Wageningen en de Lange. Daas benadrukt dat hij vol goede moed verder gaat met het bedrijf. Voorlopig zijn de wijnen enkel online te bestellen, maar er wordt ook gezocht naar een locatie voor een nieuwe winkel. "Om toch nog dezelfde interactie te hebben met onze klanten, zoals die tientallen jaren is geweest."
Daas was vijftien jaar vaste klant van de wijnhandel. Vier jaar geleden nam hij de winkel over, toen de vorige eigenaren wegens persoonlijke omstandigheden moesten stoppen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.