Utrechtse raadsleden ontvangen tientallen klachten over Veilig Thuis en SAVE

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - Bij de Utrechtse gemeenteraad zijn tientallen klachten binnengekomen over het functioneren van jeugdzorginstellingen Veilig Thuis en SAVE. Dat melden de PVV en de PvdA. Vorige week deden die partijen een oproep om klachten over de instellingen op te sturen. Daar is massaal op gereageerd.
Veilig Thuis is een fusie van het voormalige Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het steunpunt Huiselijk Geweld. Elke regio in Nederland kent zijn eigen Veilig Thuis. In de provincie Utrecht is de organisatie ondergebracht bij Samen Veilig Midden Nederland. Die biedt ook jeugdbescherming aan onder de naam SAVE.
Sjors Nagtegaal doet namens de PVV onderzoek naar Veilig Thuis en SAVE. Hij heeft inmiddels tegen de 30 klachten binnengekregen. Raadslid Hester Assen van de PvdA spreekt over 15 klachten. Deels zullen dit dezelfde klachten betreffen.

GERUCHTEN

Nagtegaal herkent een patroon in de klachten: "Ik constateer uit de mails die ik krijg dat er sprake is van mismanagement bij Veilig Thuis/SAVE. Heel vaak blijkt dat de waarheidsvinding bij de instelling niet klopt. Ze baseren zich vaak op geruchten en niet op feiten. Maar we moeten ook voorzichtig zijn met deze conclusie, want er zijn natuurlijk ook veel situaties waar het wél nodig is dat er wordt ingegrepen."

RAAD VOOR DE KINDERBESCHERMING

Hester Assen: "Ik constateer uit de mails die ik krijg dat er meer aan de hand is dan wat persoonlijk ongenoegen van mensen over hoe iets gaat. Maar ik stel ook vast dat er wat mis gaat bij de Raad voor de Kinderbescherming. Wij als gemeenteraad gaan niet over de Raad voor de Kinderbescherming. Daarom heb ik contact gezocht met onze Tweede Kamerleden, want die zijn wel verantwoordelijk voor die raad. Wat je ziet is dat als Veilig Thuis een fout of subjectief verslag maakt, dat dat dan in alle lagen van het zorgtraject doorwerkt."

'BEDREIGD'

PVV'er Nagtegaal ziet nog een ander misstand: "Sommige klagers vertellen me dat ze bedreigd worden door Veilig Thuis. Medewerkers van die instelling zeggen dat als ouders niet met Veilig Thuis of SAVE samenwerken dat het dan allemaal veel erger wordt. Dat is dreigen met levens, en dat zou je kunnen zien als een schending van de mensenrechten."

HONDERDEN KLACHTEN

Vorig jaar deed RTV Utrecht al een oproep om klachten over Veilig Thuis en SAVE in te sturen. Die oproep leverde het afgelopen jaar tegen de 200 klachten op. Bij het Medisch Tuchtcollege lopen meerdere zaken tegen een medewerker van Veilig Thuis.

BIJEENKOMST

De Utrechtse raad wil binnenkort een raadsinformatiebijeenkomst houden, waarbij de klagers hun verhaal kunnen vertellen aan de gemeenteraad en wethouder Victor Everhardt (D66).
Hester Assen: "Bij die bijeenkomst kunnen we op zoek naar de rode draad in de klachten en kijken naar het grotere geheel. Er gaan zaken mis, maar we moeten niet vergeten dat er heel veel mensen in de jeugdzorg hun stinkende best doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.