Van Rossem: 'Wereldgeschiedenis in Maarn, de keizer komt aan'

Maarten in gesprek met onderzoeker Ronald Kousbroek.
Maarten in gesprek met onderzoeker Ronald Kousbroek. © RTV Utrecht
MAARN - Op een klein stationnetje in Maarn precies honderd jaar geleden stopte een trein die door alle pers en alle wereldleiders werd gevolgd. Aan boord een gevlucht staatshoofd.
Deze kleine geschiedenis speelt zich af in een uiterst explosieve en beslissende tijd voor heel Europa. 11 november 1918. De Eerste Wereldoorlog was bijna ten einde. Het sterke Oostenrijk en Duitsland waren verslagen. Er brak revolutie uit in Duitsland, revolutie in Rusland. Zelfs in Nederland probeerde Jelle Troelstra ook iets wat daar op moest lijken.
Miljoenen doden op het slagveld van de Eerste Wereldoorlog en nog eens miljoenen doden door de Spaanse griep. In de tumult van de veranderende wereldorde stapte op 11 november 1918 een verslagen hoofrolspeler uit de trein in Maarn: de gevluchte keizer van Duitsland Willem II.
Ronald Kousbroek schreef aan de hand van dagboeken en archieven een boek over die reis en over de gevluchte keizer. Maarten van Rossem sprak met hem over de details van die reis.
van rossem vertelt: De keizer komt
Aanstaande zaterdag worden ook nieuwe details over de vlucht verteld in het tv-programma 'Andere Tijden' op NPO2 om 21:20 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.