Ondertunnelen spoor Maarsbergen kost 15,4 miljoen meer dan begroot

De huidige spoorwegovergang.
De huidige spoorwegovergang. © Google Street View
MAARSBERGEN - De ondertunneling van de spoorwegovergang bij Maarsbergen valt 15,4 miljoen euro duurder uit dan begroot. Dat schrijft gedeputeerde Straat in zijn plan aan Provinciale Staten. Het project wordt onder andere duurder omdat de economie aantrekt en de prijzen van bouwprojecten daardoor stijgen. Ook wil de provincie ruimer begroten.
ProRail draagt zelf 2,2 miljoen euro extra bij aan de ondertunneling, terwijl de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet meer geld wil betalen. De provinciale belastingbetaler zal daarom 13,2 miljoen euro moeten bijleggen om het project af te kunnen ronden. De totale kosten lopen nu op naar 51,6 miljoen euro.

VERKEERSPROBLEMATIEK

De verkeersproblemen bij Maarsbergen worden al sinds 2005 in het provinciehuis besproken. Door de weg onder het spoor door te laten gaan, moet er een einde komen aan de files op de provinciale weg vlakbij de A12.
Ook ProRail heeft er een belang bij dat er geen overweg meer is, want daardoor kunnen er vanaf 2021 meer treinen rijden tussen Utrecht en Arnhem. Naast de plannen voor een tunnel wordt er ook gekeken naar een rotonde.

TANKSTATIONS

Het project wordt geplaagd door tegenslagen. Dit jaar werd bekend dat het verplaatsen van de nabijliggende tankstations vijf miljoen euro extra gaat kosten. De pompstations moeten wijken zodat het gebied leefbaarder wordt. Voor veel bewoners is het een doorn in het oog.
In het voorstel wil gedeputeerde Straat voor de verhuizing een apart plan gaan schrijven. Dat is volgens hem ook een belangrijke conclusie van een groot onderzoek naar de ingreep in Maarsbergen.

BEGROTING

Volgens Statenlid Julie d'Hondt (PvdA) begint het op te vallen dat op mobiliteitsprojecten van de provincie te krap worden begroot, waardoor er elke keer financiële tegenvallers komen. Ze verwijst naar de extra kosten van de Uithoflijn en de renovatie van de trambaan naar Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein. "En nu is het weer, hoppakee, een derde van het budget erbij."
Nog dit jaar moet er gestemd worden over de extra miljoenenbijdrage. In 2019 wordt meer duidelijk over de invulling van het project.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.