Val van trap in Soest per ongeluk of expres? OM eist celstraf tegen inbreker

De inbraak was op de Wilhelminalaan.
De inbraak was op de Wilhelminalaan. © RTV Utrecht
BAARN - Een dag voor Kerst 2017 wordt een jonge man betrapt tijdens een nachtelijke inbraak in Soest. Het komt de 72-jarige bewoner duur te staan. De heer des huizes tuimelt achterover van de trap als de vluchtende inbreker hem opzij duwt. Hij loopt onder meer een hersenbloeding op, twee gebroken ribben en een gebroken pink.
De 19-jarige N.N. uit Baarn stond vandaag voor de rechter voor deze inbraak, een tweede inbraak in zijn woonplaats en voor een winkeldiefstal met geweld. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat hij in ieder geval een jaar de gevangenis in.

KAUWGOM

De man heeft bekend dat hij de inbraak op de Wilhelminalaan in Soest op 24 december 2017 heeft gepleegd. Hij kon ook niet anders, want op het moment dat hij werd betrapt, liet hij kauwgom uit zijn mond vallen. Daarop is later zijn DNA aangetroffen.
Volgens de verdachte heeft hij de bewoner niet opzettelijk van de trap geduwd, maar het OM gelooft daar weinig van. Een kneuzing in het gezicht van de 72-jarige Soester kan erop wijzen dat hij is geschopt of geslagen, maar hard bewijs ontbreekt. De bewoner zegt zelf dat hij een klap in zijn gezicht voelde toen de inbreker op hem afstormde. Daarna verloor hij het bewustzijn.
GEWELD IN SUPERMARKT
In april 2018 wordt N. aangehouden na een gewelddadige winkeldiefstal. Een medewerker van Albert Heijn in Baarn ziet hem een bak ijs in zijn zak stoppen. Als de winkelbediende hem aanspreekt, krijgt hij twee vuistslagen op zijn hoofd. Collega's van de supermarktmedewerker overmeesteren N. en dragen hem over aan de politie.

INBRAAK BAARN

Op 10 juli van dit jaar gaat de jonge man opnieuw in de fout, maar dit keer wordt het hem fataal. Bewoners van de Altalaan in Baarn waarschuwen de politie als zij in het huis van hun buren, die op vakantie zijn, geluid van brekend hout en slagen op metaal horen. Even later zien ze door het raam een schim wegrennen.

KLUIS

De politie treft de verdachte aan tegen de gevel van het huis. Op een afdak ligt een kluis, die binnen met geweld uit de muur is gesloopt. N. beweert dat hij alleen was, maar dat lijkt het OM onwaarschijnlijk. De kluis was erg zwaar voor één persoon en binnen is een handschoenafdruk gevonden, terwijl de verdachte geen handschoenen bij zich had.

SOEST

De bewoners van het huis in Soest waren vandaag bij de rechtszaak aanwezig. Ze reageren emotioneel op het voorlezen van hun slachtofferverklaringen. De inbraak was voor hen een bijzonder traumatische ervaring, waar ze nog altijd onder lijden.
De man en vrouw eisen samen in totaal ruim 15.000 euro aan schadevergoeding en smartengeld. De verdachte zelf zegt dat het hem spijt, maar in zijn woorden klinkt nauwelijks gevoel in door. Het lijkt erop dat hij vooral met zichzelf te doen heeft. Hij dacht dat de bewoners op vakantie waren. zegt hij. 

PROCESHOUDING

De rechtbank ergert zich tijdens de zitting merkbaar aan het gebrek aan openheid bij de jonge man. Zo weigert hij details te geven over de inbraken en houdt hij vol dat hij het alleen heeft gedaan, ondanks serieuze aanwijzingen dat er zeker één ander persoon bij betrokken was.
Als een van de rechters aanstipt dat zijn naam is gevallen in verband met een verdachte groep jongeren in Baarn, zegt N. daar niets van te weten. De rechter adviseert hem desondanks toch maar afstand te houden van deze mensen.

STOORNIS

Bij N. is op jonge leeftijd ADHD vastgesteld. Maar hij werkte volgens de rechtbank slecht mee aan psychologische onderzoek. Daardoor is onduidelijk in hoeverre zijn stoornis van invloed is op zijn gedrag en de misdrijven waarvan hij wordt verdacht. De deskundigen hebben overigens geen andere stoornissen bij hem vastgesteld.
Het openbaar ministerie eist 18 maanden cel tegen de verdachte, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast vraagt het OM de rechtbank hem een contact- en gebiedsverbod op te leggen. Verder zou hij gedragstherapie moeten ondergaan en moeten meewerken aan het vinden van een zinvolle dagbesteding.
Volgens advocaat Dijkstra zijn een aantal beschuldigingen tegen haar cliënt onvoldoende bewezen. Dat de man in Soest van de trap viel zou een ongeluk zijn geweest. Volgens zijn raadsvrouw is N. een kwetsbare jongen die snel moet worden geholpen om het goede pad weer op te gaan. Een jaar gevangenis zou juist een negatief effect hebben.
De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak, op 20 november om 13.00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.