Klokkenluider Joris (4) viert einde van zijn leukemiebehandeling

© Sanne Derks
UTRECHT - De vierjarige Joris Haspels heeft vanmiddag een klok geluid als symbool voor het einde van zijn leukemiebehandeling in het Utrechtse Prinses Máxima Centrum (PMC). Hij leed twee jaar lang aan de ziekte en werd sinds de opening van het ziekenhuis deze zomer in Utrecht behandeld.
Vandaag kreeg Joris zijn laatste behandelingen. Daarna ging hij rond 16.30 uur samen met zijn ouders en vrienden de muziekkidsstudio van het PMC binnen. Daar is de klok neergezet. "We gaan daar muziek maken. Joris vindt het lekker om mee te schudden op de muziek en met de knopjes van de dj-set te spelen", vertelt moeder Paulien Haspels.
Het idee van 'ring the bell' komt uit Engeland, Australië en Amerika waar kinderen die van kanker genazen al langer een klok laten klinken, om een nieuwe fase van hun leven in te luiden. "Als je hoort dat je kind leukemie heeft, kom je in een andere wereld terecht. Dat is spannend en voel je je angstig. Zo'n moment van genezing mag dan echt gemarkeerd worden."
Paulien en haar man Jurjen hadden al vrij snel de behoefte om het ziekenhuis te bedanken. Ze vroegen de grootste klokkengieterij ter wereld, die in het Brabantse Asten staat, de klok te maken. De maker raakte ontroerd na Joris' verhaal en goot de klok gratis in elkaar.
De klok blijft in het PMC staan. "De klank moet ook hoop geven aan andere kinderen te geven om zo een nieuwe start te markeren."
Joris (4) viert einde leukemiebehandeling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.