Oudere flatbewoner denkt te makkelijk over brandveiligheid

© ANBO
WOERDEN - Oudere flat- en appartementbewoners weten niet goed wat ze moeten doen als er brand uitbreekt. Dat blijkt uit onderzoek van Ouderenbond ANBO uit Woerden en het Liftinstituut.
Zo kennen veel mensen het vluchtplan niet of weten ze niet zeker of het wel bestaat. Driekwart van de respondenten in het onderzoek kent het vluchtplan niet en de vluchtroute wordt in driekwart van de gevallen ook nooit geoefend. De Ouderenbond is geschrokken van de uitkomsten en wil dat er snel actie wordt ondernomen.
"Ik ben heel erg geschrokken", zo reageert ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Mensen realiseren zich onvoldoende dat ze ook zelf aan de slag moeten om te zorgen dat zij en hun buren een veilig heenkomen kunnen zoeken bij brand."
De VVE of de huurdervereniging zou mensen beter moeten gaan voorlichten over wat er moet gebeuren bij een calamiteit. Volgens de ANBO is het ook belangrijk dat mensen zelf meer initiatief gaan nemen en zelf kijken wat bijvoorbeeld het vluchtplan is.
Den Haan wijst er verder op dat mensen steeds langer thuisblijven wonen. Óók als ze minder mobiel of slecht ter been zijn. "Als je onder normale omstandigheden al moeilijk opstaat, of een paar minuten nodig hebt om de deur te bereiken, dan is dat bij brand of rookontwikkeling nog veel moeilijker."
De ANBO heeft het onderzoek uitgevoerd onder ruim duizend mensen. In 85 procent van de gevallen wonen zij op de eerste etage of hoger.
Het Liftinstituut zoekt nu ook naar mogelijkheden om reguliere liften veilig in te zetten voor evacuatie bij brand. Uit onderzoek blijkt dat het met enkele technische aanpassingen wel veilig zou kunnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.