RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Provincie trekt de portemonnee voor energiecoöperaties

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht steekt†twee ton†in energiecoŲperaties. Dat zijn groepen mensen die samen kijken hoe ze bijvoorbeeld windmolens of zonnevelden in hun buurt kunnen plaatsen.

De 200.000 euro van de provincie is een voorschot op een landelijk potje van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Daar gaan miljoenen euro's in waarmee energiecoŲperaties hun investeringen kunnen doen. Het geld van de provincie is nu al beschikbaar voor lokale initiatieven.

ENERGIENEUTRAAL

De provincie heeft als doel om in 2040 energieneutraal te zijn, zegt Ieke Benschop van de Natuur en Milieufederatie Utrecht. "Dat geldt dan voor het hele grondgebied en daar is nog ontzettend veel voor nodig. En het idee is dat, als mensen zelf het initiatief nemen om duurzame energie te ontwikkelen en het profijt ook in de regio blijft, dat er meer draagvlak is om windmolens en zonneweides te maken."

De koepel van duurzame energiecoŲperaties REScoop bekijkt welke initiatieven levensvatbaar zijn en dus ook geld kunnen krijgen. De organisatie biedt ook hulp bij het opzetten van een energiecoŲperatie.

"Het betekent nogal wat als je bijvoorbeeld windmolens wil ontwikkelen", zegt Benschop. "Je moet†juridische kennis hebben, financiŽle kennis en kennis over ruimtelijke ordening, werving, techniek en marketing en communicatie. Met†het geld wordt er gewerkt aan het begeleiden van lokale mensen."

PLAN

REScoopNL, de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de lokale initiatieven hebben een plan opgesteld om in de provincie Utrecht zo goed mogelijk energiecoŲperaties te ondersteunen. Door deze ondersteuning nu al op te starten, kunnen zij straks naar eigen zeggen optimaal gebruik maken van de landelijke ondersteuningsfaciliteit van Minister Wiebes, die in 2019 verwacht wordt.

De samenwerking wordt vanavond†feestelijk bekrachtigd in het provinciehuis.

Ieke Benschop van de Natuur en Milieufederatie Utrecht over het provinciale budget voor energiecoŲperaties.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht