RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Maak trekkers te gast op landelijke wegen"

1/3
PROVINCIE UTRECHT - De VVD en de ChristenUnie in de provincie Utrecht willen kijken of het haalbaar is om fietsstraten in te voeren voor trekkers. Fietsstraten zijn nu al op meerdere plaatsen te vinden, onder meer in Houten en Utrecht en de automobilist is daar 'te gast'. Dat betekent dat ze†het tempo van de fietsers aanhouden.

De partijen, die het plan afkeken bij de gemeente Kampen,†willen dat Gedeputeerde Staten onderzoekt of een dergelijke fietsstraat ook buiten de bebouwde kom†ingevoerd kan worden voor trekkers en andere landbouwvoertuigen. Ze willen weten of de borden, die normaliter voor auto's gelden binnen de gemeentegrens, ook in landelijk gebied neergezet kunnen worden. "Er gebeuren tussen weggebruikers onderling wel eens ongelukken en vooral fietsers zijn kwetsbare weggebruikers. Een fietsstraat zou een veilige oplossing kunnen zijn", zegt VVD-Statenlid Astrid Ens.

MEER GEDULD

Op een fietsstraat voor landbouwvoertuigen zouden trekkers achter de fietsers moeten blijven rijden. "De trekkers zouden iets meer geduld met de fietsers moeten hebben, die zouden erachter kunnen blijven", aldus Ens. "Op het moment dat er weinig fietsers zijn, of ze er voorbij zijn, kunnen ze weer vol van de weg gebruik maken."

 Een tractor te gast-bord in Kampen. Een tractor te gast-bord in Kampen. | Foto: RTV Utrecht

Of boeren deze mogelijke verandering zien zitten nog maar is de vraag. Pieter Kuijer is boer in Soest en zijn bedrijf zit aan de A.P. Hilhorstweg, een lange weg tussen Amersfoort en Baarn, die langs Soest komt. "Als je op een lange weg zit, het is druk en je moet er continue achterblijven, dan zit je ook niet lekker. Die fietsers kunnen makkelijk achter elkaar gaan fietsen en dan kunnen we er voorbij."

De boer is bang dat als ook wegen in landelijk gebied fietsstraat worden, de fietsers straks denken dat de weg van hen is. "Dan denkt de fietser straks 'wij hebben alle rechten. Barst jij maar met je trekkertje, wacht maar, doe maar rustig aan'. Terwijl wij, en dat realiseren weinig mensen zich, wel moeten zorgen voor het voedsel voor de mensen."

De vragen van ChristenUnie en de VVD moeten binnen een maand beantwoord worden door Gedeputeerde Staten.

"Maak trekkers te gast op landelijke wegen"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht