RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechter die zich uitliet over jihad en meldplicht oversloeg hoeft cel niet meer in

UTRECHT - Hassan van der V. uit Utrecht die zich op Facebook zorgwekkend had uitgelaten over de jihad, hoeft niet opnieuw de gevangenis in. Dat heeft de politierechter vanmiddag bepaald. Het OM had hem vervolgd omdat hij zich niet had gehouden aan zijn meldplicht.

Van der V. wekte met zijn uitlatingen op social media de suggestie dat hij ging uitreizen naar gebieden waar IS actief is. Toen politie en justitie daar vorig jaar lucht van kregen, moest†Van der V.†zijn paspoort direct inleveren. Ook werd hij verplicht zich gedurende een half jaar drie keer per week te melden op het politiebureau.


Maar na ruim vier maanden kwam hij†een hele week†niet opdagen. Daarop werd hij gearresteerd.†De Utrechter verklaarde†dat "hij er klaar mee was". Hij zei mentaal moe te zijn door alles wat hij aan zijn hoofd had.

Van der V. is geen onbekende van justitie. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij een behoorlijk strafblad. Zo zat hij een paar keer in jeugddetentie en kreeg hij eerder jeugd-tbs opgelegd. Ook staan er nog een aantal voorwaardelijke straffen open. Tijdens de rechtszaak van vanmiddag was hij bovendien niet aanwezig omdat hij op dit moment een taakstraf uitvoert.

EIS

De officier van justitie betoogde dat Hassan van der V. uitvoerig was gewaarschuwd voor de gevolgen van het verzuimen van zijn meldplcht. Het OM eiste daarom een celstraf 14 dagen. Hij zou dan nog 1 dag de cel in moeten omdat hij na zijn arrestatie in maart al 13 dagen vastzat.

De advocaat van Hassan noemde die eis "een beetje flauw". Zijn cliŽnt zou door nare omstandigheden in zijn jeugd op het foute pad zijn beland. Het zou nu een stuk beter met hem gaat. Hij woont weer bij zijn moeder en wordt geholpen met het aflossen van schulden en met het zoeken van werk. De advocaat pleitte daarom voor een celstraf van 10 dagen, waarvan de helft voorwaardelijk.

Volgens de politierechter heeft Van der V. zich grotendeels keurig aan zijn meldplicht gehouden. De Utrechter kreeg daarom een onvoorwaardelijke celstraf van 13 dagen opgelegd, waardoor hij niet meer naar de gevangenis hoeft.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht