Utrechtse pabostudenten zien weinig in vernieuwde lerarenopleiding: "Dat gaat niet werken"

Leerlingen op deze pabo zien het plan niet zitten.
Leerlingen op deze pabo zien het plan niet zitten. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - Veel pabo-studenten van de Utrechtse Marnix Academie zien de plannen voor een nieuwe lerarenopleiding niet zitten. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. De Onderwijsraad kwam vandaag met een advies aan de Tweede Kamer om het onderwijs flink op de schop te nemen. De bedoeling is dat er daardoor in de toekomst genoeg leraren zijn en dat het vak aantrekkelijker wordt.
In het nieuwe systeem volgt iedere student een basisopleiding. Daarna kan hij of zij kiezen om zich te richten op de basisschool, onderbouw of bovenbouw van de middelbare school. Ook kan er een specifiek vakgebied worden gekozen. Het plan vindt bij studenten van de Marnix Academie weinig bijval. "Ik zou het houden zoals het nu is. Hier leer je op een heel andere manier met kinderen omgaan dan op een HBO-opleiding. Ze zijn heel verschillend. Daarom denk ik dat de twee soorten opleidingen mengen niet gaat werken", zegt een studente.
Even verderop wordt haar mening gedeeld door andere leerlingen. Op het noemen van het voorstel volgt een honend gelach en bovendien een duidelijk 'nee'. "De basisopleiding zou veel te breed worden! Ik vind acht groepen op de basisschool al te veel als je kijkt naar de leeftijdsspreiding", zo leggen ze uit. "Als ik het basisonderwijs in wil, hoef ik niet alles te leren over hoe ik met pubers omga."
Kortom, wat de pabostudenten in Utrecht betreft is een aanpassing van hun studie niet nodig. Wat de Tweede Kamer van de plannen vindt moet nog blijken. De politiek buigt zich op een later moment over het advies van de Onderwijsraad. Dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk: voor steeds meer scholen is het lerarentekort een probleem aan het worden. Aan het begin van dit schooljaar lieten Utrechtse scholen al weten zich zorgen te maken over het gebrek aan leraren en voor de komende jaren lijkt de situatie er niet beter op te worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.