Gestolen zwaarden terug in Slot Zuylen: "Na 30 jaar weer op z'n plek terug, geweldig!"

© RTV Utrecht
OUD-ZUILEN - Twee eeuwenoude zwaarden zijn weer terug in Slot Zuylen. De wapens werden in de jaren tachtig uit het museum gestolen en zijn nu dankzij een oplettende handelaar weer waar ze horen.
"Geweldig", glundert conservator Gerbrand Korevaar. Hij had nooit verwacht dat de zwaarden na dertig jaar weer op zouden duiken. De diefstal in de jaren tachtig was een grote klap voor het museum.
"Na een rondleiding hebben boeven zich ingesloten in het slot en bijna de hele wapencollectie van de muren getrokken. Ze hebben zich met een bootje uit de voeten gemaakt."

INDONESISCHE ZWAARDEN

Onder die collectie vielen ook vier Indonesische zwaarden met daarop de tekst 'Baron van Tuyll van Serooskerken', verwijzend naar de baron die vroeger in het slot woonde.
Deze tekst viel wapenhandelaar Arjan Hollestelle meteen op toen hij het zwaard op Marktplaats voorbij zag komen. "Toen ging bij mij een lampje branden en realiseerde ik me dat het om één van de zwaarden ging die op Slot Zuylen thuishoort." Hollestelle stuurde conservator Korevaar meteen een bericht en zodoende ligt het zwaard nu weer in de kamer waaruit het ooit gestolen werd.
Ook het tweede zwaard is terecht. Een kunsthandelaar hoorde dat Hollestelle zijn zwaard met liefde afstond en besloot toen zijn zwaard in bruikleen te geven.
De zwaarden.
De zwaarden. © Slot Zuylen

ANDERE ZWAARDEN

Korevaar hoopt dat ook het derde en vierde zwaard nog boven water komen. "Het wereldje van kunsthandelaren is klein en ik heb gehoord dat het derde zwaard misschien ook ergens is. Maar meer kan ik daar nog niet over zeggen."
De twee zwaarden zijn te bewonderen in de oude wapenkamer van Slot Zuylen.
Eeuwenoude zwaarden terug in Slot Zuylen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.