Erfpachters krijgen geen uitstel beslisdatum van gemeente Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechters die erfpacht betalen voor hun woning, krijgen geen extra tijd om te besluiten of ze gebruik willen maken van het afkoopaanbod van de gemeente en daarmee de grond onder hun huis willen kopen. Dat heeft de rechtbank in een kort geding bepaald. Erfpachters moeten uiterlijk 31 januari laten weten of ze het aanbod van de gemeente accepteren.
In Utrecht hebben zo'n 2800 mensen een woning met erfpacht. Het huis is van de bewoners, maar de grond is van de gemeente. De bewoners betalen nu nog een zogenoemd canon voor de grond, maar de gemeente wil daar vanaf door de grond te verkopen aan de erfpachters.
Die erfpachters vinden het systeem nadelig voor erfpachters, omdat de gemeente volgens hen op een manier verkeerde manier rekent waardoor de canon bij aanvang heel hoog is en kunstmatig hoog wordt gehouden.

TIJDSDRUK

Het gaat vaak over bedragen van tienduizenden euro's. Veel tijd om erover na te denken krijgen de huizenbezitters niet, vindt Danielo Sijtsma van de Stichting Erfpachters Belang Utrecht (SEBU). "Erfpachters worden onder druk gezet om voor eind januari te beslissen, maar dat kunnen ze nog niet zolang ze niet de juiste informatie hebben."
Daarom spande SEBU een kort geding aan tegen de gemeente, in de hoop de beslisdatum uit te stellen. De rechter ging daar niet in mee en gaf de gemeente woensdag gelijk.
In een nog aankomende rechtszaak beslist de rechtbank na eind januari of het afkoopaanbod van de gemeente eerlijk is. Daarvoor dient de gemeente vrijdag haar verweerstukken in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.