Bunschoter (22) in hoger beroep tegen celstraf voor wurgpoging agente

© Dumpert
AMERSFOORT - Joeri B., de 22-jarige Bunschoter die in maart op straat in Amersfoort een agente de keel dichtkneep, gaat in hoger beroep. De rechter veroordeelde hem eerder tot drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.
De rechtbank achtte het bewezen dat B. zeker vijftien seconden lang de keel van de agente dichtkneep. Zij kwam uiteindelijk los door haar eigen handelen en hulp van collega's. Omdat B. haar niet losliet, beschouwde de rechter de actie als een poging tot doodslag.
Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat het ging om geweld tegen agenten. Ook speelde mee dat B. al een strafblad had. Eerder eiste het Openbaar Ministerie ook al drie jaar celstraf.

GEWELDSEXPLOSIE

B. was in de nacht van 9 op 10 maart samen met zijn verloofde, familie en vrienden uit Bunschoten op pad in Amersfoort. Na een incident in een café, verzocht de politie ze om het centrum te verlaten. Even later volgde opnieuw een melding over de groep. Eén van hen zou een ruit vernield hebben. Een getuige wees de verloofde van B. aan.
Toen agenten de vrouw wilden aanspreken, bemoeide B. zich ermee. Volgens de rechtbank volgde "een geweldsexplosie" tegen de agenten. Een van hen verklaarde later: "Het geweld wat toen op mij en mijn collega's werd uitgeoefend ging van 0 tot 100. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat dit beestachtig was en zonder geweten".

DOODSANGSTEN

De vrouwelijke agente werd in het tumult op haar hoofd geslagen. Ze raakte buiten bewustzijn en viel op de grond. Toen ze weer bijkwam, merkte ze dat ze geen adem meer kreeg. B. hield haar in een wurggreep. De andere agenten probeerden haar te ontzetten en schoppen en slaan B. Pas wanneer agenten dreigden met een taser, liet hij los.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.