Oui oui parapluie! Scholieren spreken te weinig Frans

Ook het Stedelijk Gymnasium in Utrecht vierde de Dag van de Franse Taal
Ook het Stedelijk Gymnasium in Utrecht vierde de Dag van de Franse Taal © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Allez, parlez Français! Iemand die ook maar een beetje Frans kent weet dat dit 'vooruit, spreek Frans!' betekent. Maar grote kans dat de gemiddelde scholier geen idee heeft wat hier staat. Frans wordt namelijk steeds minder gekozen op de middelbare school, terwijl er verwacht wordt dat het aantal mensen dat de taal spreekt alleen maar zal toenemen.
In het kader van de Dag van de Franse Taal kwam niemand minder dan de Marokkaanse ambassadeur op bezoek bij het Christelijk Gymnasium in Utrecht om Frans weer te laten leven onder de leerlingen. Christelle Richard komt zelf uit Frankrijk en is docent Frans op de Utrechtse school. Voor haar is deze dag dus extra speciaal. "We doen al mee sinds de eerste editie, vijf jaar geleden. We willen Frans promoten, omdat de interesse ervoor onder de leerlingen afneemt. Dat is jammer."

FRANSE CHANSONS

Van de brugklassers tot de eindexamenleerlingen, iedereen doet mee. De jongsten wagen zich al aan Franse liedjes. De centrale hal, waar de ambassadeur spreekt, is door tweedejaars versierd met vlaggen van de Franstalige landen. Ook de eindexamenleerlingen maken tijd vrij in hun rooster om de ambassadeur te horen spreken.
Maar de dag richt zich voor een groot deel op de derdejaars leerlingen. De reden is logisch: zij moeten dit vak straks wel of niet in hun examenpakket opnemen. Behalve het luisteren naar de toespraak staat er voor hen nog meer op het programma. "Ze hebben al een workshop over Franstalige landen gehad. Daar geven ze bijvoorbeeld een presentatie over. Na de toespraak doen ze mee aan een kookwedstrijd met gerechten uit de Franse keuken", zo zegt docente Evi van Tessel.
De ambassadeur spreekt in de versierde hal de leerlingen toe.
De ambassadeur spreekt in de versierde hal de leerlingen toe. © RTV Utrecht / Koen van den Berg

AFRIKA

De ambassadeur hamert in een volledig Franse speech op het feit dat met name in Afrika het aantal Franstaligen toeneemt. Het is volgens hem belangrijk dat Europeanen zich dit realiseren en dus proberen Frans weer onder de knie te krijgen. Na de toespraak krijgt hij vragen over hoe de Marokkaanse cultuur verschilt van de Nederlandse. Gepassioneerd en uitgebreid geeft hij antwoord.
Volgens docente Richard eist wereldwijd één bepaalde taal te veel aandacht op. "Andere talen hebben ook een plek op deze wereld, te veel wordt in het Engels gedaan. Het is voor scholieren belangrijk dat zij naast Engels ook andere talen gaan kiezen", zegt ze. "Meer scholieren kiezen voor een profiel met beta-vakken, waarin geen plaats is voor Frans of andere vreemde talen. Het Franse onderwijs kan dus nog heel veel beter."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.