Bijna 6 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek naar sla

© Pixabay
UTRECHT - Een bedrag van maar liefst 5,7 miljoen euro voor onderzoek naar sla. Nederlandse wetenschappers gaan 500 soorten sla uitdiepen en zo moeten er uiteindelijk nieuwe slarassen ontstaan.
"We willen met dit onderzoek gaan uitvogelen hoe sla nu precies groeit en hoe sla ervoor kan zorgen dat de weerbaarheid tegen ziekteverwekkers en klimaatomstandigheden worden verbeterd", legt hoogleraar Guido van den Ackerveken van de Universiteit Utrecht uit.
"Dat doen we samen met zes veredelingsbedrijven. Met dit onderzoek zetten we sla weer helemaal op de kaart in Nederland."
Het project 'LettuceKnow' wordt voor 4 miljoen euro gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Daarnaast leveren zes grote zaadveredelingsbedrijven een bijdrage van 1,7 miljoen euro.
"Van een aantal belangrijke voedselgewassen, zoals maïs en tomaat is het genoom goed in kaart gebracht en met deze kennis is er bij de veredeling van nieuwe rassen al veel winst geboekt. Voor sla geldt dat veel minder, terwijl dat toch één van de grotere groentegewassen is'', aldus Van den Ackerveken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.