VVD Utrecht presenteert tegenbegroting: "Huidige begroting vol vage plannen"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse VVD presenteert vandaag een tegenbegroting. Dat doet de partij tijdens de behandeling van de officiële begroting in de gemeenteraad. Die behandeling duurt vandaag de hele dag en is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders, waarin GroenLinks, D66 en de ChristenUnie samenwerken.
Volgens VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen zit de begroting van het college vol met vage plannen en verbroken beloften. Zo zou er meer geïnvesteerd moeten worden in veiligheid door het aanstellen van extra toezichthouders. Ook maakt de VVD geld vrij om de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) te voorzien van twee onderdoorgangen in plaats van eentje.
Ook wordt een aantal lastenverzwaringen, zoals de Onroerend Zaak Belasting teruggedraaid en wordt de hondenbelasting afgeschaft. Verder stelt de VVD voor om niet nog meer stadsboulevards aan te leggen. Dat is pikant, want die plannen zijn van het vorige college waarin de VVD zelf zitting had.

DRIJFZAND

Collegepartij GroenLinks maakt gehakt van die tegenbegroting. Volgens Heleen de Boer is de begroting gebouwd op drijfzand. De andere grote collegepartij is een stuk milder. D66-fractievoorzitter Jony Ferket kan zich in een groot deel van die tegenbegroting vinden. Toch ziet zij ook dat er voor veel plannen te weinig dekking is.
Volgens de VVD maakt dit college van de auto een melkkoe. Zo gaan de parkeertarieven omhoog. De VVD zegt dat die verhoging bedoeld is om het autogebruik terug te dringen. Maar volgens de VVD houdt het college geen rekening met een afname van het aantal auto's in de stad, omdat de totale opbrengsten in de begroting fors toenemen. De kansen dat de tegenbegroting van de VVD wordt aangenomen is nagenoeg nihil.

PVDA

Ook de PvdA komt vandaag met een tegenbegroting. Fractievoorzitter Rick van der Zweth heeft andere accenten dan het college en de VVD. De partij wil veel geld vrijmaken voor publieke banen. Dat voorstel komt op een cynische opmerking van D66, Joni Ferket: "Wij noemen dat Melkertbanen. Wat gebeurt er met die mensen als het geld weer op is?"
In de tegenbegroting van de PvdA zit geld om bushaltes beter bereikbaar te maken voor mindervaliden. Daarnaast maken de socialisten geld vrij om het Museum van Zuilen op te houden. Net als de tegenbegroting van de liberalen is de kans klein dat deze tegenbegroting wordt aangenomen.
De behandeling van begroting in de raad zal tot diep in de nacht doorgaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.