Utrechts negende eeuwfeest mag 18,5 miljoen euro kosten

De oorkonde met de Utrechtse stadsrechten.
De oorkonde met de Utrechtse stadsrechten. © RTV Utrecht
UTRECHT - Dat Utrecht negen eeuwen stadsrechten bezit wordt in 2022 van de stadsverjaardag op 2 juni tot en met 11 november - de naamdag van sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht - gevierd. Komend jaar starten de voorbereidingen met onder meer het vinden van genoeg geld, want het feest mag liefst 18,5 miljoen euro kosten.
Projectorganisatie Utrecht Marketing zegt dat van het verjaardagsbudget zeker 6 miljoen door sponsors en andere private geldschieters zou moeten worden opgehoest. Zo'n vijftig bedrijven en organisaties - waaronder musea, de universiteit en FC Utrecht - zouden al belangstelling hebben getoond om mee te doen aan de viering.

EIGEN BESTUUR

Op 2 juni 2022 is het op de dag af 900 jaar geleden dat Utrecht, indertijd een handelsplaats en een kerkelijk centrum rond een voormalig Romeins fort, stadsrechten kreeg. Keizer Hendrik V bezegelde met twee perkamenten oorkondes dat de Utrechters een eigen bestuur en een eigen rechtbank kregen. Om zich te beschermen mochten ze een stadswal en een gracht aanleggen. Utrecht werd al snel de grootste en belangrijkste middeleeuwse stad van de Noordelijke Nederlanden.
Het keizerlijke zegel onder de stadsrechten van Utrecht.
Het keizerlijke zegel onder de stadsrechten van Utrecht. © RTV Utrecht
Ook Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden viert over drie jaar feest. In het jaar 1122 werd de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede afgedamd. Het markeerde het begin van het waterbeheer in de regio Utrecht. De stad, de provincie en het waterschap proberen de eeuwfeesten samen te organiseren.
IDEEËN
Een concrete invulling van het programma tekent zich pas vanaf 2020 af. Utrecht Marketing wil nadrukkelijk de inwoners van de stad betrekken bij het voorbereiden van de activiteiten die in het jubileumjaar jaar worden gehouden. Om ideeën te verzamelen is de website utrecht900.nl opgezet.
Het plan van aanpak van de projectorganisatie is vanmorgen aangeboden aan wethouder Anke Klein van de gemeente Utrecht, hoogheemraad Bernard de Jong van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht.
Detail van een van de oorkondes waarop de stadsrechten van Utrecht zijn vastgelegd.
Detail van een van de oorkondes waarop de stadsrechten van Utrecht zijn vastgelegd. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.