Utrecht wil mystery guests inzetten om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan

© UWV
UTRECHT - Utrecht wil mystery guests inzitten op de Utrechtse arbeidsmarkt. Een voorstel van de lokale fractie van DENK kon gisteren rekenen op een meerderheid van de stemmen van de Utrechtse raad bij de begrotingsbehandeling.
Met de mystery guests moet discriminatie op de arbeidsmarkt worden aangetoond. De nepsollicitanten zouden vooral ingezet moeten worden bij uitzendbureaus en detacheringbureaus. Volgens DENK worden met name werknemers van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst gediscrimineerd.
De wethouder liet gisteren weten dat er al gesprekken worden gevoerd met uitzendbureaus over discriminatie op de arbeidsmarkt. Ook loopt er een onderzoek. Komend voorjaar worden de resultaten daarvan bekend.

DEMONSTRATIEVERBOD PEGIDA

DENK vroeg gisteren daarnaast om een verbod op demonstraties van Pegida in de buurt van moskeeën. Voor dat voorstel bleek er geen meerderheid te zijn in de raad. Volgens veel andere partijen is zo'n verbod in strijd met de grondwet.
Burgemeester Jan van Zanen was het daar mee eens. Hij benadrukte dat elk inperking van het grondrecht niet kan. Een rechter zou een dergelijk voorstel direct terzijde schuiven. Ook gaan de raad en het college van B&W hier niet over, zei de burgemeester.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.