RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Raad Bunschoten: "Gewone man moet profiteren van economische groei"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeenteraad in Bunschoten wil dat de inwoners van de gemeente iets merken van de economische groei. Dat bleek gisteravond tijdens de bespreking van de begroting. Daarom heeft de raad unaniem besloten de stijging van het rioolrecht te bevriezen.

De begroting in Bunschoten valt flink positief uit, maar voor burgers was er wel een lastenstijging van meer dan 3 procent berekend. Dat schoot†veel gemeenteraadsleden in het verkeerde keelgat. Door het bevriezen van de stijging van het rioolrecht is de lastenstijging nu gelijk aan de inflatie: 2,5 procent.

ZORG

Naast de lastenstijging voor burgers werden er ook veel zorgen uitgesproken over de stijging van de zorgkosten. Nu gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het zogenoemde sociaal domein ontstaan er veel problemen met de budgetten. Ook in Bunschoten zijn de kosten voor zorg fors gestegen.

Jan Bert Heinen,†fractievoorzitter van de SGP, vergeleek de zorg met 'een dijk waar water doorheen sijpelt'. Meerdere partijen vroegen de wethouder om verduidelijking van de stijgende zorgkosten. Verantwoordelijk wethouder Alice Kok-van de Geest beloofde in januari met meer specifieke cijfers te komen.

WATERPLANTEN

De raadspartijen gebruikten de vergadering over de begroting om nog eens aandacht te vragen voor verschillende problemen in de gemeente. Zo vroeg†de ChristenUnie aandacht voor de explosieve waterplantengroei in het Eemmeer. De partij is bereid voor de aanpak hiervan geld vrij te maken.

Kok-van de Geest liet de raad hierop weten dat er in samenspraak met de andere betrokken partijen nog steeds gezocht wordt naar een structurele oplossing. "Onze inwoners moeten ongestoord kunnen watersporten", lichtte de wethouder toe. Toch lopen de gesprekken tot nu toe stroef omdat Rijkswaterstaat volgens haar 'moeilijk aan tafel te krijgen is'.

BBS EN DRUGS

De aangekondigde kosten voor het oplossen van de problemen binnen BBS baart de SGP zorgen. Deze sociale†samenwerking†met de gemeente Soest en Baarn moet de gemeente geld besparen, maar omdat de bedrijfscultuur verziekt is, zal er nu juist geÔnvesteerd moeten worden. Deze kosten zijn nog niet opgenomen in de begroting.

Het CDA bracht de drugsproblematiek in de gemeente ter sprake. Burgemeester Melis van de Groep verzekerde de raad dat drugshandel en ondermijning de hoogste prioriteit hebben op het gebied van veiligheid. En dat hij bij de aanpak hiervan ook samenwerkt met omliggende gemeenten.

ZON SCHIJNT

Ondanks de zorgen die werden uitgesproken waren de raadsleden erg blij met de positieve begroting. "De zon schijnt weer", was een veel gehoorde conclusie. "Als de zon schijnt moet je het dak repareren, want als het regent is het te laat", voegde Wiebe de Boer van de VVD hier aan toe.

De Bunschotense begroting 2019 - 2022 werd na de aanpassing op het rioolrecht en de uitleg van de wethouders en burgemeester unaniem aangenomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht